Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Navalnyj's två senaste klipp har engelska undertexter

 I Irkutsk demonstrerar idag enskilda utanför FSB:s byggnad. Detta efter att oppositionsmannen Alexej Navalnyj har gjort ett sensationellt avslöjande om vilka som sökte göra sig kvitt honom, genom att förgifta honom då han besökte Tomsk i Sibirien i Augusti.

Navalnyj's första klipp, som har titeln "Saken är uppenbar. Jag vet om alla som försökte mörda mig !" lades ut den 14:e December, efter att Navalnyj's "Fond för Kamp mot Korruptionen" (FBK)  hade förberett detta i en månads tid, tillsammans med "Bellingcat". 

    El Pais, CNN och Der Spiegel hakade på projektet, och publicerade artiklar. Det följdes som bekant av en världsvid uppmärksamhet.                                                                                    

Den 17:e December höll Putin sin stora årliga presskonferens, då han fick frågan om FBK:s och Bellingcats gemensamma undersökning:"Det är ingen undersökning", sa Vladimir Putin, "det är i första hand ett material från den amerikanska underrättelsetjänsten som har legaliserats" - (ett utdrag av Putins svar med svenska undertexter finns  - här. )


Igår, den 21:a December, lade Navalnyj ut ett andra klipp  med titeln:"Jag ringde upp min mördare. Han erkände". (Samma telefonsamtal har lagts ut så att det är lite enklare att följa - här). Det innehåller ett telefonsamtal med en av de som pekas ut i den tidigare videon. Telefonsamtalet hölls samma dag som som den omfattande publiciteten ägde rum, den 14:e December. Navalnyj hade alltså väntat en vecka med att offentliggöra det.

 


Demonstranterna i Irkutsk, som tillhör Navalnyj's folk, bär plakat med texten:"Vi förväntar oss av dem att de ska bekämpa terrorism, och de tvättar kalsonger", och "Är ni alla likadana på FSB ?"- - 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s