Fortsätt till huvudinnehåll

FN förvarnar: "2021 blir den värsta humanitära katastrofen i mannaminne!"

   "År 2021 håller på att utvecklas till en humanitär katastrof", varnar FN

     (Från the Sydney Morning Herald)

     New York:  Nästa år håller på att utvecklas till en humanitär katastrof, och rika länder får inte trampa på fattiga länder i en "stampad för vacciner" som ska motverka coronavirus-pandemin, har FN:s högsta representanter sagt till den 193 länder omfattande generalförsamlingen.

    Världslivsmedel-programmet's (WFP:s) chef David Beasley  och Världshälso-organisationens (WHO:s)  ledare Tedros Adhanom Ghebreyesus talade under fredagen i ett särskilt möte om just Covid-19, som uppkom i Kina i slutet av förra året och som hittills har smittat 65 miljoner världen över. Pandemin, åtgärder som har vidtagits av enskilda länder för att försöka stoppa dess spridning och de ekonomiska konsekvenserna har inneburit en 40 % ökning i antalet människor som behöver humanitär hjälp, sa FN tidigare i veckan. FN har vädjat om 35 miljarder amerikanska dollar för finansiell hjälp.

"2021 kommer bokstavligen att bli katastrofalt p.g.a. vad vi kan se på spelplanen i detta stadium", sade Beasley, och sade att svälten "knackar på porten" hos ett dussintals länder. Han sa att 2021 förmodligen kommer att bli "den värsta humanitära krisen sedan FN bildades" för 75 år sedan, och "vi kommer inte att kunna finansiera allt ... så vi måste prioritera, som jag har sagt, vilket isberg som ska möta Titanic". 

FN:s general-sekreterare Antonio Guterres och hans främsta företrädare har också uppmanat till att Covid-19 vacciner ska bli tillgängliga för alla , och att rika länder ska hjälpa utvecklingsländer att bekämpa och återhämta sig från pandemin. 

Tedros vädjade om en omedelbar 4,3 miljarder-dollars injektion i ett världsomfattande vaccinations-program. 

"Vi kan helt enkelt inte acceptera en värld där de fattiga och marginaliserade blir nedtrampade av de rika och mäktiga i en stampad för vacciner", sa Tedros till generalförsamlingen. 

"Detta är en global kris, och lösningarna måste delas jämlikt som en global, allmän egendom"

 

    Reliefweb, Gazeta

       

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h