Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

FN förvarnar: "2021 blir den värsta humanitära katastrofen i mannaminne!"

   "År 2021 håller på att utvecklas till en humanitär katastrof", varnar FN

     (Från the Sydney Morning Herald)

     New York:  Nästa år håller på att utvecklas till en humanitär katastrof, och rika länder får inte trampa på fattiga länder i en "stampad för vacciner" som ska motverka coronavirus-pandemin, har FN:s högsta representanter sagt till den 193 länder omfattande generalförsamlingen.

    Världslivsmedel-programmet's (WFP:s) chef David Beasley  och Världshälso-organisationens (WHO:s)  ledare Tedros Adhanom Ghebreyesus talade under fredagen i ett särskilt möte om just Covid-19, som uppkom i Kina i slutet av förra året och som hittills har smittat 65 miljoner världen över. Pandemin, åtgärder som har vidtagits av enskilda länder för att försöka stoppa dess spridning och de ekonomiska konsekvenserna har inneburit en 40 % ökning i antalet människor som behöver humanitär hjälp, sa FN tidigare i veckan. FN har vädjat om 35 miljarder amerikanska dollar för finansiell hjälp.

"2021 kommer bokstavligen att bli katastrofalt p.g.a. vad vi kan se på spelplanen i detta stadium", sade Beasley, och sade att svälten "knackar på porten" hos ett dussintals länder. Han sa att 2021 förmodligen kommer att bli "den värsta humanitära krisen sedan FN bildades" för 75 år sedan, och "vi kommer inte att kunna finansiera allt ... så vi måste prioritera, som jag har sagt, vilket isberg som ska möta Titanic". 

FN:s general-sekreterare Antonio Guterres och hans främsta företrädare har också uppmanat till att Covid-19 vacciner ska bli tillgängliga för alla , och att rika länder ska hjälpa utvecklingsländer att bekämpa och återhämta sig från pandemin. 

Tedros vädjade om en omedelbar 4,3 miljarder-dollars injektion i ett världsomfattande vaccinations-program. 

"Vi kan helt enkelt inte acceptera en värld där de fattiga och marginaliserade blir nedtrampade av de rika och mäktiga i en stampad för vacciner", sa Tedros till generalförsamlingen. 

"Detta är en global kris, och lösningarna måste delas jämlikt som en global, allmän egendom"

 

    Reliefweb, Gazeta

       

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s