Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför
Det sägs att den finske biskopen Henrik anno 1156 bragtes om livet av den upprörde bonden Lalli.
"Henrik blev biskop i gamla Uppsala och följde med kung Erik på korståg till Finland. Han stannade kvar där för att missionera. När han ville döma en bonde, Lalli, till kyrkans straff för ett begånget mord, blev han själv dödad av nämnde Lalli.". (Citat från historiska)
Händelsen har i den kyrkliga konsten framställs som "Biskop Henrik trampande Lalli".
D.v.s. inte själva händelsen. Det var ju Lalli som slog ihjäl biskopen. Men följderna av händelsen, i enlighet med äldre föreställningar om en rättvis dom. Då menade man att Lalli i dödsriket befinner sig under biskopens fötter, som straff för sitt illdåd.
Ett motiv som skulle kunna uppfattas annorlunda i ett marxistiskt perspektiv, där "religionen är ett opium för folket" och där kyrkan alltid har befunnit sig på de besuttnas sida, och förtrampat de fattiga, arbetare och bönder. Ifall revolutionen hade dragit med sig Finland, så hade det kanhända blivit ett tema i skolböckerna i Sovjetrepubliken Finland: "Biskopen trampar på Lalli - se här hur förtryckta de lägre klasserna har varit ! Nej arkebusera de där biskoparna !!"
Som man gjorde i Sovjet.
Fastän det i själva verker var Lalli som slog ihjäl biskopen ..
Kommentarer
Skicka en kommentar