Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Texter i tuff tid

".. I själva verket finns inga föreställningar som är värre än verkligheten , och jag gillade att ta upp kampen med tillvaron på detta område"

I början av mars 2018 påträffades Sergej Skripal och hans dotter på en parkbänk i Salisbury, förgiftade av nervgiftet Novichok.
Scotland Yard kunde efter någon tid identifiera två ryska medborgare - Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov - som misstänkta. De hade fångats in av övervakningskameror på flera platser inte långt ifrån platsen.
De brittiska myndigheterna menade att de båda männen egentligen hette något annat. När sålunda "Alexander Mishkin" och "Anatolij Chepiga" hade pekats ut inför hela världen, tog de själva, där de befann sig, kontakt med den ryska nyhetsbyrån RT, och begärde att få bli intervjuade. De vidhöll nämligen att de inte hette något annat än Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov, och att de båda var oskyldiga. 
Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov
I september blev de också intervjuade av RT:s chefredaktör, Margarita Simonjan.
En som såg denna intervju, var Viktor Sjenderovich, en rysk kulturarbetare och satiriker. Han bestämde sig för att skriva teater om dessa båda huvudmisstänkta för förgiftningen av Skripal - ett teaterstycke som sattes upp i London i slutet av mars i år - 2019.

Novaja Gazeta, och en del andra rysk - och engelskspråkiga media skriver om detta:

Författaren och satirikern Viktor Sjenderovich läser ur sin nya pjäs "Att se Salisbury" i Moskvas Dokumentära Teater - "Teatre.doc". Detta kommer att äga rum den 2:a Juni kl. 20:00  ... Insamlade medel går till teaterns understöd. 

                 Pjäsen skrevs efter RT:s chefredaktörs, Margarita Simonjans, intervju med de två förmodade medarbetarna inom den ryska underrättelsetjänsten, Alexander Petrov och Ruslan Bosjirov. Enligt dem begav de sig till Storbritannien för att "komma loss" och se de lokala sevärdheterna, däribland katedralen i Salisbury. 

  De brittiska myndigheterna menar att Petrov och Bosjirov är delaktiga i förgiftningen av den ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans dotter Julia i mars förra året. De själva förnekar att de tillhör underrättelsetjänsten, och hävdar att de arbetar som "mellanhänder" för enskilda företag inom hälsobranschen. 

    "Jag studsade till vid det häpnadsväckande antagandet, att dessa personer som vi såg i Simonjans sändning, talade sanning. Jag försökte föreställa mig att de verkligen bara var Petrov och Bosjirov, två fridsamma ryska gaymän, som hade beslutat att komma undan i London. Att de var offer för förtal, dessa två, som uppskattade gotisk konst, och vördade Magna Charta .
        Det finns dokumentära bitar från Simonjans TV-program i texten. De gick utan vidare in i mina värsta föreställningar. I själva verket finns inga föreställningar som är värre än verkligheten , och jag gillade att ta upp kampen med tillvaron på detta område" -  berättade teaterpjäsens författare, Viktor Sjenderovich, för Novaja Gazeta.

  Pjäsen hade premiär i slutet av mars i The Playground Theatre i London, den spelas i två uppsättningar - en ryskspråkig och en engelskspråkig. I Ryssland har den inte satts upp. "Av för mig okända skäl har de ryska teatrarna inte varit intresserade av denna pjäs", sa författaren. Den kommer däremot att läsas upp i Ryssland en gång.
                                     -- 
Pjäsen handlar sålunda om två ryska bögar, som försöker komma undan ett par dagar i gayvänliga London, och så hamnar i denna avgrund i rabaldret omkring Skripal, då de blir utpekade inför hela världen som huvudmisstänkta. Den skildrar deras kris, och kamp kring frågan om de ska , när de väl är tillbaka i Ryssland, säga som det är, eller rätt och slätt erkänna sig vara skyldiga till dådet, eftersom "det är enklare att vara mördare än att vara gay i dagens Ryssland" (Novaja Gazeta) .

  Verklighetens Petrov och Bosjirov (?) beslutade sig för att säga som det "var", men de sa egentligen aldrig att de var homosexuella. Det var slutsatser som drogs av hur de svarade litet kryptiskt på en av Simonjans frågor:

"När det kommer till frågan om normalt umgänge mellan män: på alla videor syns ni tillsammans, ni bodde tillsammans, ni gick överallt tillsammans. Vad är det som förenar er båda?"
  De svarade den ene av dem:"Låt oss inte ge oss in på det enskilda, privata livet. Vi har kommit till dig för att finna skydd. Det här liknar ju mest ett förhör" (enligt Gazeta.ru - inte Novaja Gazeta)

     Så uppstod ryktet att dessa båda, Petrov och Bosjirov, var homosexuella - tillräckligt hållfast för en teaterpjäs i London  ..


Tidigare artiklar..:  Aftonbladet, Radio Svoboda
.. och bloggar: 1          

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s