Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Sergej Dorenkos saga all

Han körde sin motorcykel och tappade kontrollen, inte bara över motorcykeln, utan först och främst över sig själv, då han drabbades av ett hjärtslag medan han körde - detta enligt uppgifter från de läkare som kämpade en god stund för hans liv. Det var i förrgår kväll, den 9:e maj.

En lång karriär inom olika ryska media är därmed avslutad. 

Sergej Dorenko - läs gärna Jevgenij Kiselev's artikel - här

Grani.ru  ger en kort biografi: "Dorenko föddes i Kerchi den 18:e oktober 1959. 1982 avslutade han den historisk-filologiska fakulteten i Patrice Lumumba- universitetet för Folkens vänskap, han arbetade som tolk för delegationer från Latinamerika och Afrika på uppdrag av fackföreningarnas Allunions Centralråd, sedan var han tolk i Angola.

Under 1984 - 85 tjänade Dorenko i den sovjetiska armén. 1985 - 1991 arbetade han i den sovjetiska Statsradion - och -televisionen som redaktör för Tjänsten för utlandsförbindelser, han var programledare för '120 minuter', och korrespondent för programmet 'TV:s Nyhets-tjänst'. Under 1990-talet arbetade han för olika TV-kanaler.

Från september 1999 till september 2000 ledde han 'Redaktör Sergej Dorenko's Program' för ORT, där han trädde upp mot Jurij Luzjkov's och Jevgenij Primakov's block 'Hela Ryssland - vårt Fosterland'. I valet till statsduman fick det blocket bara 13,3 % av rösterna. Dorenko avlägsnades på ett skandalöst vis från ORT:s sändningar efter att ha gjort ett program ägnat åt offren på Ubåten 'Kursk' då han riktade skarp kritik mot Vladimir Putin.

Under 2008 - 2013 var Sergej Dorenko chefredaktör för radiostationen 'Ryska Nyhets-tjänsten'. Från februari 2014 ledde han radiostationen 'Moskva talar'
"På engelska - här
- -

    Han var dock inte särskilt populär i Ukraina. Detta kommer till uttryck genom det sätt som t.ex. "Ukrainska Pravda" rubricerar sin dödsruna. De flesta ryskspråkiga media har rubriken "Journalisten Sergej Dorenko har dött", men "Ukrainska Pravda" kallar honom inte för "journalisten" utan för "propagandisten"

    Han tog nämligen resolut ställning för Rysslands annektering av Krim 2014.

 
Ytterligare några turer gör honom inte till en särskilt enkel figur. Talande för det är kanske att inga  västmedia har uppmärksammat hans död (knappast någonting på morgonen den 11:e maj/blogred.). Han lär för den delen ha "hatat" Väst. "Ett ondskans geni" kallades han också nu efter sin död av Jurij Luzjkov, kanske av ovannämnda skäl. "Han trodde absolut på Putin", sade Alexej Venediktov över "Radio Echo Moskva" i sin kommentar till hans bortgång.
 

Vilket inte hindrade att Dorenko kallade Putin för "lögnare" i sitt kanske sista "Moskva talar".
Vilket inte hindrade Putin att beklaga hans bortgång, indirekt, genom Kremls pressekreterare, Dmitrij Peskov:"Han (Putin) har alltid värdesatt Dorenko's bidrag till fosterlandets journalistik och hans principiella hållning"


Han hör alltså till de redan på den tiden aktiva journalister som fick ta hand om det fria ordet, när ordet blev fritt i Ryssland efter Sovjetunionens upplösning 1991.
Он всегда ценил его вклад в развитие отечественной журналистики и его принципиальную позицию

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/politics/10/05/2019/5cd578509a79478da933b24e
Он всегда ценил его вклад в развитие отечественной журналистики и его принципиальную позицию

Подробнее на РБК:
https://www.rbc.ru/politics/10/05/2019/5cd578509a79478da933b24e


X


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s