Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Nordens ledare i knät på Putin ?

Enligt rapporter i media var det god ton mellan de nordiska ledarna och Vladimir Putin under det Internationella Arktiska Forumet i St Petersburg i tisdags.  
Kanske något att glädjas åt. 
Kanske inte.
       
Stefan Löfvén på väg till talarstolen vid "Arctic Forum" i St Petersburg


Detta är något av vad Grigirij Javlinskij skrev på sin blogg, dagarna innan Forumet:

  Dom förbereder Ryssland för krig. Dom propagerar. Dom skräms. Dom hotar. "Knizjal", "Sarmat", "Poseidon". "Peresvet" ... dessa aldrig sinande nyheter om "..det senaste och mest dödliga" vapnet. "Utmärkt" , sa Putin, "raketen 'Avantgarde' är en nyårspresent till vårt land". 

    På senaste tiden har det i ryska media utspelat sig en verkligt militaristisk hysteri: det har varit tiotals meddelanden om en förestående batalj med NATO - NATO som har effektivare raketer och vilkas vapen "avfyras först", och vi får höra skräckhistorier med scenarier ur ett eventuellt krig. De mäter vapnen, de citerar "framåtsträvande fosterländska experter"  som lovar att skicka alla dessa "knizjaler" och "sarmater" mot ett "fördömt Väst".

     Den militära hysterin trycker på och kan leda till ett verkligt krig. Det finns krafter i landet som strävar i den riktningen. Dom är likgiltiga för att Rysslands BNP utgör mindre än 2% av världsekonomin, och att en enormt stor del av det som landet förfogar över nu går till kapprustningen (medel som på samma gång hjärtlöst har stulits). 
    Om alla dessa raketer verkligen ingår i landets vapenarsenal, eller bara förekommer i multifilmer är det knappast någon som vet...


  Man får hoppas att inte det slaget av militärjunta kommer till makten i Ryssland ! Och i den mån de redan har fått något att säga till om, att de istället måste träda tillbaka.The Barents Observer (engelska)  - "En enad nordisk front sitter ned tillsammans med Putin"
  Aftonbladet  -  Stefan Löfvén om mötet med Putin
  Svt - "politiska skämt"
 Radio Echo (ryska) Moskva -   Intervju med Erna Solberg


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s