Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Ryska web-reaktioner mot märklig tysk kritik

Användare på nätet har uttryckt stor upprördhet och skarpt kritiserat en artikel skriven för Suddeutsche Zeitung av den tyska jornalisten Silke Bigalke , där hon fördömer förhärligandet av Leningrad-blockaden och anklagar Ryssland för att lägga ”accenten på nationell stolthet, och inte på minnet”.

Oj, vad mycket de förstår. Mätta och nöjda är de inte ens i närheten av sådana som förstår vad en blockad är för något”, skrev användaren Alexander Ivanov.
De har på något vis glömt , att dessa hundra tusen människor omkom 'tack vare' de tyska horder, som hade trängt in i Sovjetunionen”, anmärkte Ruslan Tleusj.
Bara en riktig, inpiskad nazist kan lyfta handen för att skriva ner ett sådant förtal”, sade Sergej Isajev
Vi kommer att minnas vår historia så länge vi lever. Och de kommer att minnas sin, även om de försöker att glömma den av all kraft. Eller förändra den litet till sin fördel. Men det kommer inte att gå vägen !” tillade användaren med nicknamnet Olga Jasenovo.
Det pågår helt enkelt en omskrivning av historien ! En omvärdering av vårt folks ovärdeliga stordåd!”, utbrast Sergej Tichomirov
                            
"Moskva missbrukar tanken på Leningrad" - 
Suddeutsche Zeitung 24/4, (se länk ovan) 

I sin artkel kritiserar den tyska journalisten den till den 27:e Januari planerade paraden till minne av 75-årsdagen av Leningrads befrielse från den fascistiska blockaden. Enligt henne har tragedin fått karaktären av festival i Ryssland:
”Ännu en gång skickar makthavarna i Moskva soldater , istället för att visa medlidande”


Bigalke anser inte det vara rätt, att Moskva”presenterar de belägrade som hjältar, vilka djärvt motsatte sig tyskarna”. Hon påminner om att invånarna i den instängda staden ”knappt kunde hålla sig på fötterna av svält, och till och med åt lim och katter”.
Samtidigt uttrycker hon uppfattningen, att man i Tyskland mest försöker att förtiga denna tragedi.
”I Tyskland har begreppet 'folkmord' förträngts, och i Ryssland har det underkastats censur”
”Offren för blockaden – som ryssarna gärna vill se saken - gav sina liv för det ryska folkets seger. Som om deras död skulle kunna rättfärdigas på det viset, som om de dog frivilligt av svält. Det är att förtiga det inträffade, och det är farligt”, avslutar Bigalke.


Blockaden av Leningrad varade i 872 dagar – från den 8 September 1941 till den 27 Januari 1944. I Ryssland äger det varje år rum minnes-ceremonier, då uppmärksammar man de stupades minne, och högtidlighåller den dag då staden befriades. 





                              materialet sammanställt från: Rulenta, Rambler 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s