Fortsätt till huvudinnehåll

Ryska web-reaktioner mot märklig tysk kritik

Användare på nätet har uttryckt stor upprördhet och skarpt kritiserat en artikel skriven för Suddeutsche Zeitung av den tyska jornalisten Silke Bigalke , där hon fördömer förhärligandet av Leningrad-blockaden och anklagar Ryssland för att lägga ”accenten på nationell stolthet, och inte på minnet”.

Oj, vad mycket de förstår. Mätta och nöjda är de inte ens i närheten av sådana som förstår vad en blockad är för något”, skrev användaren Alexander Ivanov.
De har på något vis glömt , att dessa hundra tusen människor omkom 'tack vare' de tyska horder, som hade trängt in i Sovjetunionen”, anmärkte Ruslan Tleusj.
Bara en riktig, inpiskad nazist kan lyfta handen för att skriva ner ett sådant förtal”, sade Sergej Isajev
Vi kommer att minnas vår historia så länge vi lever. Och de kommer att minnas sin, även om de försöker att glömma den av all kraft. Eller förändra den litet till sin fördel. Men det kommer inte att gå vägen !” tillade användaren med nicknamnet Olga Jasenovo.
Det pågår helt enkelt en omskrivning av historien ! En omvärdering av vårt folks ovärdeliga stordåd!”, utbrast Sergej Tichomirov
                            
"Moskva missbrukar tanken på Leningrad" - 
Suddeutsche Zeitung 24/4, (se länk ovan) 

I sin artkel kritiserar den tyska journalisten den till den 27:e Januari planerade paraden till minne av 75-årsdagen av Leningrads befrielse från den fascistiska blockaden. Enligt henne har tragedin fått karaktären av festival i Ryssland:
”Ännu en gång skickar makthavarna i Moskva soldater , istället för att visa medlidande”


Bigalke anser inte det vara rätt, att Moskva”presenterar de belägrade som hjältar, vilka djärvt motsatte sig tyskarna”. Hon påminner om att invånarna i den instängda staden ”knappt kunde hålla sig på fötterna av svält, och till och med åt lim och katter”.
Samtidigt uttrycker hon uppfattningen, att man i Tyskland mest försöker att förtiga denna tragedi.
”I Tyskland har begreppet 'folkmord' förträngts, och i Ryssland har det underkastats censur”
”Offren för blockaden – som ryssarna gärna vill se saken - gav sina liv för det ryska folkets seger. Som om deras död skulle kunna rättfärdigas på det viset, som om de dog frivilligt av svält. Det är att förtiga det inträffade, och det är farligt”, avslutar Bigalke.


Blockaden av Leningrad varade i 872 dagar – från den 8 September 1941 till den 27 Januari 1944. I Ryssland äger det varje år rum minnes-ceremonier, då uppmärksammar man de stupades minne, och högtidlighåller den dag då staden befriades. 

                              materialet sammanställt från: Rulenta, Rambler 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h