Fortsätt till huvudinnehåll

Efter toppmötet - världsopinionen reagerar

  Är BBC:s rubrik: "Trump tar ställning för Ryssland mot FBI" - ett allmänt huvudintryck av presskonferensen efter toppmötet Putin-Trump i Helsingfors igår måndag ? Ifall Trump gjorde något sådant ställningstagande, så kom det starkast till uttryck i presskonferensens avslutande del, då en journalist från AP ställde några av de rakaste frågorna till de båda presidenterna.




Sveriges Radio
SvD

Radio Echo Moskva's chefredaktör Alexej Venediktov gjorde en intressant iakttagelse under ett direktsänt samtal med Jevgenija Albats efter presskonferensen :

Radio Echo Moskva:"Putin-Trump: Vem är vem ?"

Albats: Amerikanska media har skrivit att Trump borde helt och hållet avstå från att möta Putin (efter att Meuller's undersökning har lett till åtal för tolv ryska säkerhets-officerare, om intrång i demokraternas parti-nätverk i samband med det amerikanska presidentvalet 2016) , och frågan om rysk inblandning i det amerikanska valet blev en av de stora frågorna under presskonferensen efter toppmötet. Som du vet blev den frågan behandlad av de båda presidenterna i deras enskilda möte. Vad fick du ut av det som Trump respektive Putin svarade när det gällde den saken ?

Venediktov: Något som är mycket viktigt: för Trump är frågan om rysk inblandning eller ej inte viktig. För Trump handlar det om det finns bevis för att hans stab har handlat i maskopi med Ryssland. Det handlar inte om intrång, eller inblandning. Det handlar om något skett som varit överenskommet. Därför säger han ”Nej, det har inte bevisats något om en överenskommelse (collusion), vad är det ni pratar om ?”. Och när frågan ställdes om INBLANDNING – det är ett annat ord (meddling) – då sa han ”Det har inte varit någon överenskommelse !”. Frågan ställdes:”Har det varit något intrång?”. Han svarade:”Ingen överenskommelse !” Det är vad han hade att säga om detta.
Men för Putin är det viktiga ordet ”inblandning”, och inte ”överenskommelse”. ”Lade sig den ryska staten – genom dessa GRU - officerare, i det aktuella läget – i något ?”. ”Intrång” är den viktiga frågan för Putin, men för Trump är det om något har skett i ”maskopi” med Ryssland, som en överenskommelse.
Och det var den "fotbollen" som de kastade mellan sig – ursäkta ! - den ene talade om ”överenskommelse” , den andre om ”intrång”. Det är mycket viktigt ! De talade om olika saker. Olika processer. Ifall Trump hade ingått någon överenskommelse med Ryssland, då skulle det innebära hans avgång. Direkt.
Trump svarar ju inte för Ryssland, utan han svarar för sin stab. Men för Putin gäller det, ifall det finns bevis för inblandning – apropå: i fallet Meuller så skriver media som om det vore han ensam, men det är en stor jury – de har ansett att det finns tillräckligt med informationer för att väcka ett mål. Det handlar inte längre om en undersökning, utan om en rättegång....


                                                                                 

                                                             
                                                             Expressen


                                                                         

                                                             
                                                 
DN


Undra på att folk är upprörda. När jag bevittnar detta, lyssnar igenom press-konferensen och tar del av kommentarerna, kommer jag att tänka på vad som skedde 1988, vid tiden för Gorbachev's reformer, då det slutna, sovjetiska samhället höll på att brytas upp. På höstkanten det året kom den ryska författarinnan Irina Ratuschinskaja med sin make till Stockholm, efter att ha fått amnesti,  genom vilken hon hade kommit ut ur det sovjetiska arbetsläger i vilket hon hade suttit i flera år, för att ha ägnat sig åt "antisovjetisk propaganda", om jag minns rätt. Det var så den sovjetiska rättvisan bedömde hennes poesi. Jag lyssnade till hennes berättelse i ett möte som anordnades av PEN-klubben, och jag talade med henne över telefon, då hennes make hjälpte till att översätta. Jag undrade vad man kunde vänta sig av de då pågående reformerna i Sovjet - kommer förtrycket och förföljelserna av de oliktänkande att upphöra ? Jag minns hennes svar:"Våra kommunister släpper inte gärna ifrån sig makten"
  Fick hon inte rätt i det ?
  Kommunisterna har släppt ifrån sig allt. Men inte makten. De har till och med släppt ifrån sig kommunismen. Men inte makten. 
Och den som utgör ett talande exempel på det, är inte det just den gamle KGB-agenten - alltjämt vid makten - Vladimir Vladimirovich Putin ? 
 Honom är det som USA:s president Trump nu icke ovilligt frotterar sig med, och tydligen 
sympatiserar med på många vis ! Eller rentav har förälskat sig i ...

  /  Blogred


New York Times:"Trump, vid Putins sida, ifrågasätter amerikanska underrättelse-uppgifter om valet 2016"







   Le Monde:" Vladimir Putin dominerar mötet i
                                             Helsingors .."
  Frankfurter A Z "Två mot resten av världen"







BBC : "Trump tar ställning för Ryssland mot FBI"








RTESR



/ UPPDATERING 2018 07 18, kl. 07:08 :  President Trump har nu korrigerat sig själv, vilket har lett till skapandet av hashtaggen "wouldorwouldnt", bl a.
   Vilka fler följder .. ?  /


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h