Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

"Vem som helst kan ge en liten kille tio dollar!"

I fredags presenterade "Ryssland och Syrien tillsammans" sjutton vittnen i en press-briefing i OPCW:s *) lokaler i Haag , där ett huvudvittne var den 11-årige Hassan Diab, som enligt uppgift hade varit bland dem som drabbats av en kemvapen-attack i syriska staden Douma den 7:e april. Detta blev orsak till den västliga koalitionens - USA:s, Frankrike och Storbritanniens - raketangrepp den 14:e april .
Saken hade varit på gång några dagar: redan den 19:e april utmanades en amerikansk journalist i den ryska TV-kanalen "kanal 1" med uppgifter om att barnen som hade sett ut att ha blivit förgiftade, egentligen hade uppträtt så inför kameror, mot att de fick något att äta ( kakor, ris och dadlar). På det svarade den amerikanske journalisten, Michael Bohm, så: "vem som helst kan ge en liten kille tio dollar!" , och anspelade på, att det egentligen förhöll sig på motsatt vis - att pojken var bland de förgiftade som inte hade lidit några allvarliga men, eftersom de "Vita hjälmarna" ryckte in blixtsnabbt, men att han nu hade mutats att säga att det aldrig förekom någon kemvapen-attack. Allt var spelat...
- -
Inte bara "Kanal 1" utan även det ryska utrikesministeriet ville "förbereda" världsopinionen på fredagens uppséendeväckande press-konferens i Haag. Den 26:e april, då hon svarade på den franske utrikesministerns kritik av ryska utspel, gjorde det ryska utrikesministeriets taleskvinna, Maria Zacharova, några uttalanden, enligt sm-news :
"Den 26 april, under en press-briefing, svarade det ryska utrikesministeriets språkrör Maria Zacharova Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian , vilken hade sagt, att Ryssland sprider motsägande rapporter om den påstådda attacken med kemiska vapen i Syrien (7 april) Han hade påstått, att Ryssland under loppet av ett antal dagar hade kommit med fler och fler varandra motsägande, officiella uttalanden om kemvapenattacken i Douma: Ena dagen sade man att det inte hade förekommit alls, andra dagen att den hade utförts av väpnade grupper , och efter ytterligare någon dag att det var en manipulation från väst-sidan. / ' Depuis plusieurs jours, la Russie multiplie les déclarations officielles contradictoires sur l’attaque chimique de la Douma : un jour l’attaque chimique n’a pas eu lieu, le lendemain elle est le fait des groupes armés, le surlendemain d’une manipulation occidentale' ( ambafrance) /
Enligt Zacharova ser situationen något annorlunda ut.
'Det har kommit vittnen till OPCW:s högkvarter, för att bekanta experterna där med förstahands-uppgifter. De har anlänt och det är levande människor som kommer att framträda, som kommer att berätta hur fejkade klipp har spelats in, och om rollfördelningen i dem. Det kommer att bli intressant', sa hon.
Diplomaten sade att man hittills inte hade kunnat påträffa några omkomna eller skadade på grund av den påstådda incidenten. ' Skillnaden i central bevisning är iögonfallande', var hon övertygad om. 'För femton år sedan så föll inte Frankrike i den fälla som Washington hade gillrat. Vad har då skett med Frankrike sedan 15 år ?' - avslutade Zacharova sitt resonemang." (slut på citat sm-news)
- - -
Ledande västländer bojkottade fredagens press-briefing, enligt middleeasteye :
"Ryssland och Syrien presenterade drygt ett dussintal oskadade personer från Ghouta i Syrien i OPCW:s lokaler under torsdagen, för att stödja påståendena om att det inte hade förekommit någon kemvapenattack i regionen denna månad.
Storbritannien avfärdade detta som teatraliskt 'stunt', och sade att de allierade makterna inklusive Frankrike och USA hade bojkottat den briefing bakom stängda dörrar som hölls i Haag i Holland. 'OPCW är ingen teater. Rysslands beslut att missbruka det är ännu ett ryskt försök att underminera OPCW:s arbete', sa det brittiska sändebudet till OPCW,Peter Wilson, i ett uttalande.
Det franska sändebudet , Philippe Lalliot, avfärdade också det hela som 'En obscen maskerad'..."

*) Organisationen för förbud av kemiska vapen
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s