Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Rakhmat Akilov vägleddes av falska Koran-citat

Rättegången efter terror-körningen längs Drottninggatan i April 2017 kommer att gå av stapeln i Stockholms tingsrätt denna vecka  (tisdag 13/2).

Rakhmat Akilov 
   Enligt vad som framkom ganska tidigt hade den åtalade Akilov kontakt via chat med en "Abu Fotima" som vägledde honom steg för steg och uppmuntrade med "Koran-citat". DN skrev nyligen om detta:

"Redan efter ett dygn frågar Akilov om Gud skulle välkomna ett terrordåd i Europa.
Abu Fotima svarar honom med ett citat ur Koranen:
'Ni som är trogna! Kriga mot de otrogna som finns omkring er. Låt de övertygas av er grymhet', står det enligt polisens översättning."

Jag är rädd för att man får söka förgäves i Koranen efter en sådan vers. Det närmaste jag kommer då jag sökt i fyra olika översättningar - eftersom jag inte kan arabiska - är sura 2, den 190:e versen:
"KÄMPA för Guds sak mot dem som för krig mot er, men var inte de första som griper till vapen; Gud älskar sannerligen inte angripare "
på engelska: "And fight in the way of Allah with those who fight with you, and do not exceed the limits, surely Allah does not love those who exceed the limits"
på franska:"Combattez dans la Voie de Dieu ceux qui vous combattent, sans jamais outrepasser les limites permises, car Dieu n'aime pas ceux qui les transgressent"
på ryska (en parafras):"Богобоязненность проявляется в перенесении трудностей во имя Аллаха и в послушании Ему. Сражение с врагами Аллаха трудно. Сражайтесь на пути Аллаха с теми, кто сражается с вами. Ведь вам разрешается сражаться с теми, кто на вас наступает, но не начинайте сами наступления и не убивайте того, кто не сражается против вас. Не преступайте дозволенных границ. Аллах не любит агрессивных!"

Sista meningen i den ryska versionen säger kort och gott:
"- Allah tycker inte om aggressiva människor !"

 arabiska:
وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ


Den andliga meningen i Koran-versen som jag hittade tycks ligga mycket långt från vad någonsin "Abu Fotima" reciterade för Akilov.

Sydsvenskan , Svt , Svt , SR                                                                                 

                                                                    Här nedan - 
                                                                                    en evangelisk protest - på arabiska:
                                                                                

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s