Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Rakhmat Akilov vägleddes av falska Koran-citat

Rättegången efter terror-körningen längs Drottninggatan i April 2017 kommer att gå av stapeln i Stockholms tingsrätt denna vecka  (tisdag 13/2).

Rakhmat Akilov 
   Enligt vad som framkom ganska tidigt hade den åtalade Akilov kontakt via chat med en "Abu Fotima" som vägledde honom steg för steg och uppmuntrade med "Koran-citat". DN skrev nyligen om detta:

"Redan efter ett dygn frågar Akilov om Gud skulle välkomna ett terrordåd i Europa.
Abu Fotima svarar honom med ett citat ur Koranen:
'Ni som är trogna! Kriga mot de otrogna som finns omkring er. Låt de övertygas av er grymhet', står det enligt polisens översättning."

Jag är rädd för att man får söka förgäves i Koranen efter en sådan vers. Det närmaste jag kommer då jag sökt i fyra olika översättningar - eftersom jag inte kan arabiska - är sura 2, den 190:e versen:
"KÄMPA för Guds sak mot dem som för krig mot er, men var inte de första som griper till vapen; Gud älskar sannerligen inte angripare "
på engelska: "And fight in the way of Allah with those who fight with you, and do not exceed the limits, surely Allah does not love those who exceed the limits"
på franska:"Combattez dans la Voie de Dieu ceux qui vous combattent, sans jamais outrepasser les limites permises, car Dieu n'aime pas ceux qui les transgressent"
på ryska (en parafras):"Богобоязненность проявляется в перенесении трудностей во имя Аллаха и в послушании Ему. Сражение с врагами Аллаха трудно. Сражайтесь на пути Аллаха с теми, кто сражается с вами. Ведь вам разрешается сражаться с теми, кто на вас наступает, но не начинайте сами наступления и не убивайте того, кто не сражается против вас. Не преступайте дозволенных границ. Аллах не любит агрессивных!"

Sista meningen i den ryska versionen säger kort och gott:
"- Allah tycker inte om aggressiva människor !"

 arabiska:
وَقَاتِلُواْ فِي سَبِيلِ اللّهِ الَّذِينَ يُقَاتِلُونَكُمْ وَلاَ تَعْتَدُواْ إِنَّ اللّهَ لاَ يُحِبِّ الْمُعْتَدِينَ


Den andliga meningen i Koran-versen som jag hittade tycks ligga mycket långt från vad någonsin "Abu Fotima" reciterade för Akilov.

Sydsvenskan , Svt , Svt , SR                                                                                 

                                                                    Här nedan - 
                                                                                    en evangelisk protest - på arabiska:
                                                                                

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s