Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Läser med penna och papper ...

.. "Kalifatets återkomst", av Magnus Norell.
Mycket intressant bok, 
skriven med rätt stor sakkunnighet, som jag förstår. 

Finns på Bokus och Adlibris, bl.a.
Ännu en lektion i hur man skiljer mellan "shia" - och "sunni" i den muslimska traditionen, även om jag personligen tycker att al-Jazeeras filmserie (på engelska) hittills är oöverträffad. 

    Författaren lyfter annars fram saker som annars inte hörs alltför ofta om, som t.ex. vad Egyptens nuvarande president, Al-Sisi, sa under ett tal vid Al-Azhar-universitetet i Kairo den första Januari 2015: (citat ur boken, s. 95) "..att IS, och islamism, överhuvudtaget, inte enbart var en extremistisk tolkning av Islam, utan att dess idéer om jihad och religiöst styre finns förankrade i Islams grundteser såsom Islams ortodoxa huvudfåra har tolkat den. Han sade vidare att det krävdes en 'religiös revolution' för att bekämpa och förändra detta destruktiva tankegods, och att det borde vara de religiösa auktoriteterna som gick i täten för den revolutionen".

Ett stort antal noter med anvisade länkar gör också boken särskilt läsvärd. Det finns t.ex. också en  länk till ett uttalande - se här - av en egyptisk mulla, som prisade terrordådet i Paris i samma Januari månad 2015 (den 7:e) , och - som kommentarer till Al-Sisi's ovannämnda uttalande - två egyptiska TV-programvärdar som alltså ställer sig kritiska till inte bara terrorismen i Islams namn, utan till själva "Islams grundteser" , när dessa tolkas i terrorns våldsamma riktning - se här - och här (engelska undertexter till alla tre videoklippen).

Detta blev bara en glimt.
Det finns mycket mer att läsa. Boken utgavs 2015,
 så den allra senaste tiden - vilken inte saknar relevans -  finns
 inte med, men historiska tillbakablickar och analyser,
 m.m. borde göra att den
 håller länge än. 


SR

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s