Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Obekvämt vittne ?

 "Ilim", en pro-rysk Lugansk-separatist i östra Ukraina, har inte blivit kallad som vittne i den rättegång mot den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko, som idag - 22/3 - är inne på andra dagen av uppläsande av domen, skriver Meduza. Ja, hon anses, enligt domarna, i egenskap av koordinator för eldgivning vara skyldig bl a till två ryska journalisters död den 17 Juni 2014. Straffet kan bli 23 års fängelse, och om den saken ska meddelas idag.

  "Ilim's" uppgifter går helt på tvärs med åtalet, men styrker helt eller delvis försvaret. Han säger att det var han och ingen annan som arresterade Savtjenko i god tid innan de ryska journalisterna blev ihjälskjutna, och att hon var arresterad medan det skedde. Han överlämnade henne personligen åt Lugansk-separatisternas befälhavare, Plotnitskij, och hörde sig senare för om henne, och fick veta att hon efter några veckor hade blivit överlämnad åt Ryssland. Däremot menar tydligen "Ilim" att hon inte "bara" var pilot, utan verkligen var ansvarig för artilleriet.

Men, "..hade jag vetat hur det skulle gå, att de se'n skulle göra henne till folkhjälte , och dessutom till parlamentsledamot, hade jag skjutit henne på stället", säger "Ilim".

Bara hans uppgifter , ifall de stämmer, gör hela åtalet om intet. 

Hon kan omöjligt vara skyldig till det hon är anklagad för - att dels ha orsakat de ryska journalisternas död och dels olovligt ha tagit sig in i Ryssland. 
-
 Ett stort uppbåd av internationell press och av diplomater på plats följer rättegångens sista dagar. Europarådet i Strasbourg var tidigt ute och kritiserade Kreml för hur saken med Nadezjda Savtjenko behandlades i Ryssland. De har upprepade gånger uppmanat till att den "ukrainska piloten" släpps på fri fot omgående.

Yle, Expressen, DN,

Tidigare bloggat om denna sak - här Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s