Fortsätt till huvudinnehåll

Obekvämt vittne ?

 "Ilim", en pro-rysk Lugansk-separatist i östra Ukraina, har inte blivit kallad som vittne i den rättegång mot den ukrainska piloten Nadezjda Savtjenko, som idag - 22/3 - är inne på andra dagen av uppläsande av domen, skriver Meduza. Ja, hon anses, enligt domarna, i egenskap av koordinator för eldgivning vara skyldig bl a till två ryska journalisters död den 17 Juni 2014. Straffet kan bli 23 års fängelse, och om den saken ska meddelas idag.

  "Ilim's" uppgifter går helt på tvärs med åtalet, men styrker helt eller delvis försvaret. Han säger att det var han och ingen annan som arresterade Savtjenko i god tid innan de ryska journalisterna blev ihjälskjutna, och att hon var arresterad medan det skedde. Han överlämnade henne personligen åt Lugansk-separatisternas befälhavare, Plotnitskij, och hörde sig senare för om henne, och fick veta att hon efter några veckor hade blivit överlämnad åt Ryssland. Däremot menar tydligen "Ilim" att hon inte "bara" var pilot, utan verkligen var ansvarig för artilleriet.

Men, "..hade jag vetat hur det skulle gå, att de se'n skulle göra henne till folkhjälte , och dessutom till parlamentsledamot, hade jag skjutit henne på stället", säger "Ilim".

Bara hans uppgifter , ifall de stämmer, gör hela åtalet om intet. 

Hon kan omöjligt vara skyldig till det hon är anklagad för - att dels ha orsakat de ryska journalisternas död och dels olovligt ha tagit sig in i Ryssland. 
-
 Ett stort uppbåd av internationell press och av diplomater på plats följer rättegångens sista dagar. Europarådet i Strasbourg var tidigt ute och kritiserade Kreml för hur saken med Nadezjda Savtjenko behandlades i Ryssland. De har upprepade gånger uppmanat till att den "ukrainska piloten" släpps på fri fot omgående.

Yle, Expressen, DN,

Tidigare bloggat om denna sak - här Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h