Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Kan en "Darth Vader"-anhängare omvändas ?

Det tragiska skoldådet i Trollhättan uppmärksammas världen över. Såväl i engelsk -, fransk- och rysk-språkiga media , t.ex, fattar man utan större svårigheter att gärningsmannen hade hämtat sina förebilder bland annat från "Star Wars"-gestalten  Darth Vader. En gestalt som jag själv, måste jag erkänna, är ganska obekant med ( Uppdatering 2021 11 25: - inte nu längre. Mest undrande. Se länk - här  ). 

Jag tar bara vissa intryck av en framställning som den härovan. Varför formas sådana ideal? Finns det någon anledning att reflektera litet över det? Det verkar uppenbart finnas behov av en viss typ av ledare. En krigarkung med kosmiska dimensioner? En "kristen" führer, eller en kalif ? Profeten Hesekiel skriver om hur det ska uppstå en sådan typ av "hjälte". En stor religiös ledare och militär hövding vid namn "Gog" (Hesekiel kap. 38 - 39), som attackerar fredliga människor, eftersom han blir störd av - deras trygghet (kap. 38:11). 

Varför är vi människor trygga ? Om vi är det.  Är det en orsak till plötsliga knivöverfall och andra våldsdåd, att folk är fel ute i sin trygghet? Kan det vara på sin plats att analysera tryggheten, sin egen trygghet, och se efter om den är äkta eller är falsk. Den kan iallfall inte vara äkta, om vi utnyttjar den för att sätta oss på andra och reta dem.

Ett omvittnat sätt att skaffa sig en äkta trygghet är att omvända sig till Gud, att överlämna sig åt Herren Jesus Kristus, för att tjäna Honom. Det var Han som undervisade så som vi alltjämt kan läsa i Bergspredikan: "Ni har hört att det är sagt: 'Öga för öga och tand för tand' Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.  Om någon vill dra dig inför rätta och ta din tunika , så låt honom få manteln också. Om någon tvingar dig att gå med en mil , så gå två mil med honom.  Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.
" (Matteus evangelium kap. 5:38 - 42) Jesus inledde hela sin verksamhet med att predika omvändelse:"Omvänd er! Himmelriket är nära."
(Matteus evangelium kap. 4:17)
 

Apropå: en som inte utesluter möjligheten att även en "Darth Vader"-anhängare kan omvända sig, om inte annat så iallafall från våldets väg, är en norsk överlevare från Utöya. Han har skrivit en riktigt intressant artikel för The Guardian - igår - , som inleds på bland annat detta vis: "År 2011 hamnade jag ansikte mot ansikte med Anders Behring Breivik på ön Utöya i Norge då när han genomförde sin ohyggliga massaker. Han siktade med pistolen mot mig och sköt, men missade. Jag överlevde och vittnade mot honom senare i rättegången. Det som vi nu ser i Sverige ger en stark återklang inom mig. Då jag har lämnat Breivik-traumat bakom mig, och därefter blivit engagerad i ett arbete mot våldsam extremism, har jag kommit att förstå våldsamma extremister som individer vilka är i stånd att förändras..."

I artikeln skriver han vidare om några intressanta iakttagelser han gjort(på engelska).


GP, AB, DNDN, SvDGT, Kt

Bloggat:1,2Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s