Fortsätt till huvudinnehåll

Kan en "Darth Vader"-anhängare omvändas ?

Det tragiska skoldådet i Trollhättan uppmärksammas världen över. Såväl i engelsk -, fransk- och rysk-språkiga media , t.ex, fattar man utan större svårigheter att gärningsmannen hade hämtat sina förebilder bland annat från "Star Wars"-gestalten  Darth Vader. En gestalt som jag själv, måste jag erkänna, är ganska obekant med ( Uppdatering 2021 11 25: - inte nu längre. Mest undrande. Se länk - här  ). 

Jag tar bara vissa intryck av en framställning som den härovan. Varför formas sådana ideal? Finns det någon anledning att reflektera litet över det? Det verkar uppenbart finnas behov av en viss typ av ledare. En krigarkung med kosmiska dimensioner? En "kristen" führer, eller en kalif ? Profeten Hesekiel skriver om hur det ska uppstå en sådan typ av "hjälte". En stor religiös ledare och militär hövding vid namn "Gog" (Hesekiel kap. 38 - 39), som attackerar fredliga människor, eftersom han blir störd av - deras trygghet (kap. 38:11). 

Varför är vi människor trygga ? Om vi är det.  Är det en orsak till plötsliga knivöverfall och andra våldsdåd, att folk är fel ute i sin trygghet? Kan det vara på sin plats att analysera tryggheten, sin egen trygghet, och se efter om den är äkta eller är falsk. Den kan iallfall inte vara äkta, om vi utnyttjar den för att sätta oss på andra och reta dem.

Ett omvittnat sätt att skaffa sig en äkta trygghet är att omvända sig till Gud, att överlämna sig åt Herren Jesus Kristus, för att tjäna Honom. Det var Han som undervisade så som vi alltjämt kan läsa i Bergspredikan: "Ni har hört att det är sagt: 'Öga för öga och tand för tand' Jag säger er: Stå inte emot den som är ond. Om någon slår dig på högra kinden, vänd då också andra kinden mot honom.  Om någon vill dra dig inför rätta och ta din tunika , så låt honom få manteln också. Om någon tvingar dig att gå med en mil , så gå två mil med honom.  Ge åt den som ber dig, och vänd dig inte bort från den som vill låna av dig.
" (Matteus evangelium kap. 5:38 - 42) Jesus inledde hela sin verksamhet med att predika omvändelse:"Omvänd er! Himmelriket är nära."
(Matteus evangelium kap. 4:17)
 

Apropå: en som inte utesluter möjligheten att även en "Darth Vader"-anhängare kan omvända sig, om inte annat så iallafall från våldets väg, är en norsk överlevare från Utöya. Han har skrivit en riktigt intressant artikel för The Guardian - igår - , som inleds på bland annat detta vis: "År 2011 hamnade jag ansikte mot ansikte med Anders Behring Breivik på ön Utöya i Norge då när han genomförde sin ohyggliga massaker. Han siktade med pistolen mot mig och sköt, men missade. Jag överlevde och vittnade mot honom senare i rättegången. Det som vi nu ser i Sverige ger en stark återklang inom mig. Då jag har lämnat Breivik-traumat bakom mig, och därefter blivit engagerad i ett arbete mot våldsam extremism, har jag kommit att förstå våldsamma extremister som individer vilka är i stånd att förändras..."

I artikeln skriver han vidare om några intressanta iakttagelser han gjort(på engelska).


GP, AB, DNDN, SvDGT, Kt

Bloggat:1,2Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h