Fortsätt till huvudinnehåll

Hjältedåd och tragedier

  Vilka minns historien ? I dagarna högtidlighålls segern över Hitler's regim. Den 7:e Maj 1945 ingicks vapenvilan, den 8:e Maj sent på kvällen trädde den i kraft och då var det redan den 9:e Maj i Moskva.
 
  Men igår tog de ukrainska ledarna - president Porosjenko och premiärminister Jatsenjuk - bladet från munnen,  och sjöng ut unisont om den traditionella Segerdagen, och om hur de uppfattar 1930- och - 40-talets store angripare, och dagens.

(Utdrag ur "Ukrainskaja Pravda" från en del av premiärminister Jatsenjuk's tal)

  Jatsenjuk: Rysslands krig mot Ukraina är ett historiskt brott, angriparen drar över sig Hitlers öde

Rysslands krig mot Ukraina utgör ett historiskt brott, och angriparen, som inkräktar på en annans mark, upprepar hitlerregimens öde.

Om detta talade Ukraina's premiärminister i ett tal på Dagen för minne och försoning och den 70:e årsdagen för Segern över nazismen i Europa.

"För sjuttio år sedan avslutades det Andra världskriget i Europa - det värsta och grymmaste kriget i mänsklighetens historia. Under dessa dagar ägnar vi oss åt minnet av de tiotals miljoner som stupade och högtidlighåller Segern, som de nationer vann vilka ingick i koalitionen mot Hitler", - sa Jatsenjuk.

  "Det var en seger över en förrädisk angripare, som trampade ner internationell rätt , hånade avtal om vänskap och försökte att förinta halva världen. Det hela slutade med en krigstribunal", - tillade han.

  "Det andra världskriget är en mycket viktig lektion: varje angripare som drömmer om att erövra nya territorier, skramlar med vapen och föraktar nationers val, upprepar oundvikligen hitlerregimens öde", - underströk Jatsenjuk.

  Enligt honom blev segern möjlig tack vare en"kolossal nationernas kraftsamling, deras framstående hjältemod och aldrig tidigare skådade offer".

Ukraina led också enorma förluster i det kriget och var med bland segrar-länderna, även om Ryssland idag försöker att tillskriva sig segern.

"Rysslands krig mot Ukraina utgör ett historiskt brott", - sa Jatsenjuk.  "Veteranerna som försvarade Fosterlandet föreställde sig inte, att de  70 år efter att kriget var slut måste skicka iväg sina barnbarn och barnbarnsbarn för att försvara Ukraina. Och att de skulle få postuma utmärkelser fördensskull att pojkarna hade stupat i sammandrabbningar med ryska angripare och deras underhuggare", - sa Jatsenjuk.

"Det har frapperat mig, hur historien har förenat både hjältedåd och tragedi bara i en ukrainsk familj: Veteranen från Andra världskriget, överste Ivan Zaluzchnyj förlorade sitt barnbarn - en löjtnant i det Nationella gardet 
(i fjol somras. Han hindrade terroristerna till priset av sitt eget liv", - upplyste han.

  Enligt Jatsenjuk "hade Östeuropa hoppats , att befrielsen från nazismen skulle ge folken frihet och rättvisa, men vad de fick var sovjetisk ockupation, totalitarism och järnbojor".

   "Segern över nazismen medförde inte frihet, och för vårt folk som utgjorde ett folk bland segrarna innebar det ett tredje Golodomor efter kriget, och även repression. Tusentals familjer deporterades till Sibirien, intelligentsian och landsbygden utplånades, minnesbilden av vilka de var som vann den stora Segern och till vilket pris det skedde, etsade sig fast", - sa premiärministern.

  "Men vi kommer alltid ihåg detta: vi kommer ihåg vilka de var som utlöste kriget, och vem det var som hjälpte dem, vi minns avtalet mellan två tyranner  - Stalin och Hitler,  och miljoner människor, som själva erfor detta hemska krig", - sa Jatsenjuk.

                                                              ( Jatsenjuk's tal på ukrainska på video - här)
...

-x

Följer med intresse dagens firande i Moskva, som många EU-länder har bojkottat på grund av krig och konflikter och haltande freds-överenskommelser  i Ukraina. Vill Putin verkligen låta sig representeras av "vargar" ?


I förrgår: "Nattens vargar" gör en kransnedläggning vid ett segermonument  i Torgau, där de allierade amerikanska och sovjetiska styrkorna möttes vid fredsslutet 1945


  


SR, Kyivpost, BBC, Kt, DN, HD, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h