Fortsätt till huvudinnehåll

Påsk mellan kalendrar

Att skriva en blogg som denna innebär att ibland liksom hänga mellan två olika kalendrar, den gregorianska och den julianska. Och därmed mellan två olika påskdatum. Som i år (ibland sammanfaller kalendrarna).
       Vi har just firat påsk - vilket för kristna handlar om Jesu uppståndelse från de döda - i Sverige, t.ex. Men i Ryssland och andra ortodoxa länder förbereder man sig för att fira påsken den kommande helgen. Bara en veckas skillnad i år.

Maranataförsamlingen  firade Herrens uppståndelse på Bällsta Missionscenter -
du kan ta del av mötesinspelningar - här

  I Väst har man ganska allmänt funderat över Maria från Magdala, Pontius Pilatus och Judas Iskariot, m.fl. gestalter i evangelie-berättelserna. I Ryssland  - där den senaste söndagen var den som vi kallar för palmsöndagen - fanns en annan biblisk gestalt med i de mer ortodoxa teologiska reflexionerna. Åsnan.

Både patriark Kirill, och diakonen Kurajev, hade något att säga om den. Och en hel del andra predikanter också, förmodligen.

 Diakonen Andrej Kurajev, som har dragit blankt mot den kyrkliga hierarkien tidigare, går nu ytterligare ett steg, och ställer sig solidarisk med dem som upprörts över konservativa krafters reaktion mot uppsättandet av en spekulativ tolkning av Wagner-operan "Tannhäusen" i Novosibirsk ( se tidigare post)
I söndags var det demonstrationer "...för det fria skapandet" på flera olika håll i Ryssland, och framför allt i Novosibirsk. Diakonen for dit och träffade den avsatte teaterchefen, ställde upp i olika intervjuer och inte minst tillsammans med demonstranterna på torget, där han höll sin predikan om åsnan. Och sedan skrev han av den anledningen inte mindre än åtta poster på sin välbesökta blogg.

Han verkar ha fått det hett om öronen. 

-- 

Vissa frågor och icke-frågor om kristen tro under påsken:


GP, GP, SvD, Hbl,
Aftonbladet, Kt
Dagen Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h