Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Hör du till de "vanliga extremisterna" ?

Den stora manifestationen mot terror i Paris den 11:e januari 2015 , som ägde rum i följd av terrordådet mot den satiriska tidskriften "Charlie Hebdo" med vidare förvecklingar,  mynnade för värdarnas - President Hollande och premiärminister Valls - vidkommande, ut i en särskild högtid, ägnad åt att hedra offren för förra veckans terrorattack, i Stora synagogan i Paris. 

Här (på klippet) sitter de tillsammans med Israels premiärminister, Benjamin Netanyahu, och lyssnar till en man med bister uppsyn - en botpredikant månne ? 

Det kan vara värt att beakta vad "The Jewish Press" skriver angående detta: "Några påstår att fransmännen inte har visat så stor respekt för judarna och Israel på årtionden".

 Och kanske också vad Jerusalem Post rapporterar om Netanyahus framträdande i synagogan: " Premiärministern upprepade igen att världen , inte bara Israel, står inför hotet av islamistisk extremism, och att de måste bekämpa detta tillsammans.'Sanningen och rättfärdigheten är med oss. Vår gemensamma fiende är extrem Islam, inte Islam, inte vanliga extremister, utan extrem Islam', hävdade han. 
...Även om mycket av vad han sa växlades med applåder, så kom de högsta jubelropen när han sa att judarna idag har privilegiet att bo i Israel. 
 Netanyahu, som var noga med att inte öppet uppmana till emigration, sa ' Jag vill säga till er vad jag säger till alla våra judiska bröder, att ni har full rätt att leva trygga och fredliga liv varhelst ni vill, även här i Frankrike'. Se'n tillade han ' dessa dagar är vi välsignade med ett annat privilegium, ett privilegium som inte fanns för generationer av judar - privilegiet att förenas med sina bröder och systrar i deras historiska hemland Israel'. 
Åhörarna utbrast i hurrarop och sånger om att ' Am Yisrael Chai' (=Israels folk lever) "

Franska Le Point gjorde en iakttagelse :"Hr. Hollandes närvaro i  Stora synagogan, två dagar efter gisslandramat som dödade fyra personer i en kosher-stormarknad  i Paris, ägde rum mitt i  en kontrovers med den israeliska regerings-chefen,  som under lördagen hade sagt att Israel är 'hemma' för judarna i Frankrike.
Premiärminister Manuel Valls gav svar på tal på  lördagkvällen genom att säga  att 'Frankrike utan de franska judarna, är inte Frankrike.' "


 
     Aftonbladet, SvD, Expressen, DI , Skånskan, Dagen

   
Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s