Fortsätt till huvudinnehåll

Att hamna i bakhåll vid byn "Lycka"

Det var vad Nadezjda Savtjenko råkade ut för.  
   Byn, eller samhället "Sjtjastja" - vilket betyder "Lycka" -  inte långt från Lugansk, och inte så långt ifrån gränsen mot Ryssland, där var det som den kvinnlige, ukrainske piloten Savtjenko togs till fånga i Juni, förhördes av pro-ryska separatister, och ganska snart fördes bort till Voronesj i Ryssland, där hon sattes i isolerings- häkte. 

Nadezjda Savtjenko
  Det är bland annat vad den ukrainske journalisten Tsimbaljuks frågor till Putin, som jag har skrivit om i det tidigare inlägget, handlade om. (se video)

   Hon hade givit sig iväg som frivillig , för att kämpa mot rebellerna, de pro-ryska separatisterna, ja, med vapen. Det innebar eldstrider mellan dem som tillhörde den ukrainska armén, och separatisterna. I det sammanhanget sköts också de ryska journalisterna Igor Korneljuk och Anton Volosjin ihjäl.  Vilket på ukrainskt territorium borde vara en fråga för det ukrainska rättsväsendet. 
Att döda journalister är verkligen illa.

x  Men, som ni vet, det är just där striden har stått och står än - om delar av östra Ukraina ska vara självständiga gentemot Kiev, hur mycket Ryssland ska ha att säga till om - finns det någon förhoppning om att parterna ska komma överens i nuläget ? 


    Nadezjda Savtjenko försvann från Ukraina, och dök efter några dagar upp i Ryssland, häktad. Det blev en  fråga på den internationella agendan. OSSE väntade med att ta upp frågan, men FN-kommissarien för mänskliga rättigheter ville titta på den, EU:s Catherine Ashton gjorde sig bekymmer, Europadomstolen i Strasbourg vände sig till den ryska regeringen med en fråga, den tyska utrikesministern och den amerikanska kongressen reagerade, och påminde Ryssland om dess förpliktelser inför internationella överenskommelser, m.m..

Den officiella, ryska versionen är att den ukrainske, kvinnlige piloten Savtjenko, efter att ha härjat i Lugansk och dödat ryska journalister, av någon anledning, utan dokument och till synes som en flykting, kom till Ryssland. Hon blev "upptäckt" utan att ha de handlingar som krävdes. Och det blev ännu en åtalspunkt, att hon hade "olovligt tagit sig över gränsen till Ryssland".

  Savtjenko och hennes advokater hävdar att hon illegalt fördes bort från sitt hemland av ryska specialstyrkor, och sattes i ryskt fängelse.

   Det har varit ett antal rättegångar. Först i Voronesj, redan i Juli. Sedan i Moskva i Oktober, då Savtjenko fördes dit, men inte till rättegången,  utan istället till Serbskij-institutet, en psykiatrisk institution, för att undersökas. 
I slutet av Oktober förlängdes hennes 
arrestering till februari 2015.

  Hon håller för närvarande hungerstrejk i häktet, 
medan hon väntar på nästa rättegång, 
13 februari.

-
Att  hamna i bakhåll intill byn "Lycka"
 - ingen vanligt förekommande  erfarenhet,
eller...?


  källor:  jag har tittat på några kronologier på ryska webben, bl.a. unian.net och ria.ru
    på engelska:   Washington Post, KyivPost
    
SR skrev i Oktober: "..toppnamnet på hennes (Julia Tymosjenkos) partilista är inte hon själv, utan en armépilot som sitter fången i Ryssland och blivit något av folkhjälte i Ukraina, eftersom hon ses som en rysk gisslan. Just nu finns Nadja Savtjenko på en psykiatriklinik i Moskva, anklagad för att ligga bakom två journalisters död i östra Ukraina, hon tillfångatogs i Ukraina och fördes till Ryssland "
 
Olika meningar: 
SvDDagens Naeringsliv, GP, E-kuriren, UNT
Kt, Skånskan 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h