Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Att hamna i bakhåll vid byn "Lycka"

Det var vad Nadezjda Savtjenko råkade ut för.  
   Byn, eller samhället "Sjtjastja" - vilket betyder "Lycka" -  inte långt från Lugansk, och inte så långt ifrån gränsen mot Ryssland, där var det som den kvinnlige, ukrainske piloten Savtjenko togs till fånga i Juni, förhördes av pro-ryska separatister, och ganska snart fördes bort till Voronesj i Ryssland, där hon sattes i isolerings- häkte. 

Nadezjda Savtjenko
  Det är bland annat vad den ukrainske journalisten Tsimbaljuks frågor till Putin, som jag har skrivit om i det tidigare inlägget, handlade om. (se video)

   Hon hade givit sig iväg som frivillig , för att kämpa mot rebellerna, de pro-ryska separatisterna, ja, med vapen. Det innebar eldstrider mellan dem som tillhörde den ukrainska armén, och separatisterna. I det sammanhanget sköts också de ryska journalisterna Igor Korneljuk och Anton Volosjin ihjäl.  Vilket på ukrainskt territorium borde vara en fråga för det ukrainska rättsväsendet. 
Att döda journalister är verkligen illa.

x  Men, som ni vet, det är just där striden har stått och står än - om delar av östra Ukraina ska vara självständiga gentemot Kiev, hur mycket Ryssland ska ha att säga till om - finns det någon förhoppning om att parterna ska komma överens i nuläget ? 


    Nadezjda Savtjenko försvann från Ukraina, och dök efter några dagar upp i Ryssland, häktad. Det blev en  fråga på den internationella agendan. OSSE väntade med att ta upp frågan, men FN-kommissarien för mänskliga rättigheter ville titta på den, EU:s Catherine Ashton gjorde sig bekymmer, Europadomstolen i Strasbourg vände sig till den ryska regeringen med en fråga, den tyska utrikesministern och den amerikanska kongressen reagerade, och påminde Ryssland om dess förpliktelser inför internationella överenskommelser, m.m..

Den officiella, ryska versionen är att den ukrainske, kvinnlige piloten Savtjenko, efter att ha härjat i Lugansk och dödat ryska journalister, av någon anledning, utan dokument och till synes som en flykting, kom till Ryssland. Hon blev "upptäckt" utan att ha de handlingar som krävdes. Och det blev ännu en åtalspunkt, att hon hade "olovligt tagit sig över gränsen till Ryssland".

  Savtjenko och hennes advokater hävdar att hon illegalt fördes bort från sitt hemland av ryska specialstyrkor, och sattes i ryskt fängelse.

   Det har varit ett antal rättegångar. Först i Voronesj, redan i Juli. Sedan i Moskva i Oktober, då Savtjenko fördes dit, men inte till rättegången,  utan istället till Serbskij-institutet, en psykiatrisk institution, för att undersökas. 
I slutet av Oktober förlängdes hennes 
arrestering till februari 2015.

  Hon håller för närvarande hungerstrejk i häktet, 
medan hon väntar på nästa rättegång, 
13 februari.

-
Att  hamna i bakhåll intill byn "Lycka"
 - ingen vanligt förekommande  erfarenhet,
eller...?


  källor:  jag har tittat på några kronologier på ryska webben, bl.a. unian.net och ria.ru
    på engelska:   Washington Post, KyivPost
    
SR skrev i Oktober: "..toppnamnet på hennes (Julia Tymosjenkos) partilista är inte hon själv, utan en armépilot som sitter fången i Ryssland och blivit något av folkhjälte i Ukraina, eftersom hon ses som en rysk gisslan. Just nu finns Nadja Savtjenko på en psykiatriklinik i Moskva, anklagad för att ligga bakom två journalisters död i östra Ukraina, hon tillfångatogs i Ukraina och fördes till Ryssland "
 
Olika meningar: 
SvDDagens Naeringsliv, GP, E-kuriren, UNT
Kt, Skånskan 


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s