Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Vad tilldrar sig under ytan ?

Samma dag som ASEM-toppmötet hölls i Milano, blir det svenska försvaret fullt upptagna med att undersöka vad det var för "misstänkt främmande undervattensverksamhet" som någon hade iakttagit i Stockholms skärgård. 

Mötet i Milano granskas skrupulöst av ukrainska media, ser jag, intill minsta andetag och gest, och ganska noga av ryska, och även New York Times har en tendens att vilja granska världsledarnas, inte minst Putins, uppträdande i detalj.


  Kommersant

   "Utan att stanna till för journalisterna gick Angela Merkel förbi, sedan Vladimir Putin ('Hallå!' - ropade de västliga journalisterna till honom på ryska. - 'Kom till oss!'). Men han kom inte till dem, och inte heller de till honom. Toppmötet, som ägde rum bakom stängda dörrar,var lika vagt som Vladimir Putins framträdande, som i huvudsak propagerade för Tull-unionen, som den högsta formen för ett reellt samarbete i Eurasien. 
Efter toppmötet i hotell Westin ägde det rum fyrparts-överläggningar i 'Normandie'-format (det vill säga Vladimir Putin, Petr Porosjenko, Francois Hollande, Angela Merkel - utan David Cameron..). Den ryske presidenten bodde på Westin, så man kan säga att överläggningarna skedde på ryskt territorium. Journalist-pratet i korridoren var nog ojämförligt. Helt enkelt ojämförligt. Själva överläggningarna ägde rum i restaurang Casanova..
I rummet intill satt chefen för 'Gazprom' Andrej Miller, och den ryske energi-ministern, Alexander Novak. Och jag kunde se att vid något tillfälle kom Vladimir Putin ut till dem, och talade med dem om något i ett intensivt engagerat tvåminuters-samtal, och sedan återvände han till de övriga parterna i överläggningarna. Därefter, (efter c:a en timme) började de alla att lämna hotellet. Först gick hr. Putin ut, vilken på frågan:'Vad blev resultatet av överläggningarna?', bekymmerslöst och rentav något slarvigt svarade:'Ett gott resultat' ".

New York Times:

 "För hr. Putin var denna huller om buller-aktiga blixtvisit i Milano, bara den senaste demonstrationen av en oförutsebar, ofta teatralisk, diplomatisk stil som han har begagnat sig av under Ukraina-krisen för att få sina samtals-partners ur balans. Denna gång höll han fru Merkel i väntan till sena timmen. För en månad sedan upptog han säkert något av president Obamas dyrbara tid i inledningen till det NATO-möte som var ägnat åt just rysk aggression, när han oväntat tillkännagav om en sjupunkts-fredsplan för Ukraina - en som blev nedtecknad på baksidan av en servett medan han flög till ett statsbesök i Mongoliet."


För att förstå bakgrunden till Milano-mötet i ett ryskt-ukrainskt perspektiv, kanske det är värt att ta del av detta meddelande från en chef för "Institutet för Samhällsomvandling", Oleg Soskin (utlagt på bloggen v-n-zb ) , som är litet svårt att verifiera. Kan det vara så här det ligger till


" Överläggningarna i Milano är en dimridå som läggs ut av Putin.Terroristerna kommer inte att fullgöra några avtal. Det är av vikt att lägga märke till att innan Milano-mötena dök Azarov oväntat upp, och genomförde ett möte i den ryska Duman.(Apropå det - varför ingen information om vad som behandlades i mötet med Azarov?) 
Och redan på måndag hålls en press-konferens med den flyende diktatorn Janukovytj. Det är klart att man måste syna dessa händelser i sitt sammanhang.
Vad kan man vänta av denna press-konferens? Att Putin förbereder sig för att utdela nya slag genom Janukovytjs händer, som det skedde i början av kriget? Kan man förmoda, att Janukovytjs uppgift är att göra de ukrainska parlaments-valen om intet ? På ett eller annat vis måste Ukraina nu kräva att få två förbrytare utlämnade - Azarov och Janukovytj, såsom utgörande huvudfiender till Ukraina och till det ukrainska folket."


Är det verkligen en rysk ubåt som förirrat sig in på svenska vatten - följdenligt ? 
Ryskt "slarv" ..


 

 Msn, SvD, Nyheter24, Aftonbladet, Expressen
Skånskan
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s