Fortsätt till huvudinnehåll

Förkastad av Gud !

Nezavisimaja Gazeta och Radio Echo Moskva har publicerat en intervju med "Nezavisimaja's" chefredaktör, Konstantin Remchukov, som "Radio Echo" gjorde häromdagen. 
  Som en förklaring till vad som sker i östra delarna av Ukraina sa Remchukov bland annat:  " - 'Homo Sovieticus' ger igen ! Jag relaterar till Alexander Zinovjevs,  den sovjet-ryske filosofens, kända verk , som i ironisk ton visade, att de sovjetiska myndigheterna bestämde, att man måste skapa en ny människa, konstruera denna människa och kalla henne för Homo Sovjeticus "

       I kommentatorsfältet till intervjuen med Konstantin Remchukov har en rysk läsare som känner sig förkastad av Gud kommenterat intervjuen genom att berätta om sin nattliga upplevelse :

 Ukrainare, hör mig !
     Mina bröder drunknade
     i den undervattensbåt som kallades för "Kursk".
     De dödade mina barn
      i Beslan-tragedien.
     Mina grannar omkom i explosioner
      i vanliga bostadshus.
     Mina landsmän
     utsattes för övervåld och dräptes i Kujtjevka.
      Vuxna och barn
       blev dränkta på "Bulgarija".
      Journalister, som skrev
      sanningen, oskadliggjordes.
      Mina marker har överlämnats
      åt kineserna.
     Mina barn avslutar sitt liv
     med självmord.
     Chochol*), har du gått 
     igenom sådant?


     Jag är ryss, och jag står inte 
      inför dig av eget val.

 Gud kommer till mig varje natt. Han har sagt:
      "Berättelsen om Kain och Abel är inte en berättelse i Gamla Testamentet, utan det är berättelsen om vissa människor , den historien har varit men pågår alltjämt. Du är Kain, jag ålägger dig som en plikt att tala med en människa, som du kallar för Chochol. Tala ärligt. Annars kommer jag med grymhet att utradera  ditt släkte en gång för alla ".

  Jag står inför dig.
  Jag säger vad jag inte vill säga. Men vad jag måste säga. Inbilla dig ingenting, jag kommer inte att låta mig korrigeras, jag fruktar bara Gud, jag är rädd för att dö i förtid. Jag hatar dig chochol !
  Jag hatar dig för att du stod på Majdan med upplyft huvud, och jag står omärkligt i bakgrunden på Bolotnaja, och väntar intill denna stund på skälvande ben, att bli misshandlad.
  Jag hatar dig för att det som jag har räknat upp härovan, det har du inte upplevt, men du har rest dig och vunnit seger, eftersom du inte vill leva som en slav.
  Jag hatar dig, som jag tidigare kallade broder, för att du aldrig har spottat på mig, och inte har tagit något från mig.
  Jag tog Krim ifrån dig, och ropar om den nationella idéen och om det stora folket. Jag kan inte för mina få kopek komma till Krim på semester, men jag kan gapa om att "Krim är vårt!".
  Jag kastar skit på dig , medan jag lever i en förfärlig skit själv.
   Jag vill erövra ditt land, för att vår regering ska bli rikare och mer sofistikerad.
  Jag hatar dig  för att jag inte kan sova nu. På natten gråter jag och snyftar, och om morgonen kommer jag till dig chochol, med mina sista ord.
  Jag kan inte resa mig upp från mina knän. Jag kan inte försvara mina barn. Jag kan inte säga vad jag vill. Jag kan inte arbeta på en normal arbetsplats, och få en normal lön. Jag har vare sig fabriker, eller industrier. Det är för läskigt alltihop ! Och för detta bär du skulden, chochol - Du har tvingat mig att se min sanning. På grund av dig måste jag fullgöra Dens vilja som inte behöver stå till svars inför någon.
  Förlåt, chochol, att jag har förrått dig. Inte för pengars eller bekvämlighets skull - utan bara så som de har sagt mig. 
  Medan du inte har behövt uppleva vad varje ryss måste gå igenom, har du presenterat ett himmelskt hundrade**). I mitt land borde det finnas många miljoner. Men jag kan bara göra en sak - stöta kniven i dig. En slav hatar alltid den fria personen.
  Varför är du tyst, chochol ?
  Tala !

 (Herre), jag har fullgjort vad Du har befallt mig att göra. Jag har talat med chochol. Han säger inget. Efter att ha spottat raljant, tittade han bara med avsky på mig och gick. Varför behöver Du detta ? Chochol gick till sitt fria liv. Jag får stanna med spottloskan.

(Gud:) - Du får stanna med det som du har vant dig vid. Du är Kain. Du är fördriven. Jag kommer inte mer att komma till dig varje natt. Jag kommer aldrig mer att komma till dig. Jag har tvingat dig att säga vad din svarta själ har hållit inom sig. Jag tar avstånd från dig. Lev till slut i stoftet och i din egen ruttenhet. Om du förmår…
  

*) ryskt skällsord för ukrainare, betyder ungefär "lintott" översatt till svenska.
**) "nebesnaja sotnja" - så kallas de hundra personer som dog medan de deltog i Majdan i vintras.SvD,  SvD Aftonbladet, Expressen, DN, Sydsvenskan Skånskan, Dagen, Kt


  Bloggat: 1,2 Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h