Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

MH17: Har Putin och Obama i stort sett samma uppfattning ?

Om hur det gick till...
 Det menar tydligen chefredaktören för "Radio Echo Moskva", Alexej Vendiktov.  
      Det är bland annat vad han säger i ett radioprogram från i går (förrgår?) kväll som finns utlagt på radiokanalens webplats, tillsammans med utskrift av det sagda. Historiens - "de nedskjutna flygplanens historias" - vingslag märks också av i detta program. Ett utdrag:

- Till frågan om det malaysiska Boeing-planet. Ni frågar vad jag har för uppfattning. Jag ska nu säga vad jag har för uppfattning. Och jag kommer att svara på många frågor som har ställts över nätet, omkring 95 % av frågorna gäller en eller annan situation med Boeing-planet.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

T.v: Ett inlägg 17/7 på "Vkontakte" ( ett Facebook-liknande ryskt socialt forum) som tillskrivs Igor Strelkov eller "Girkin", som tidigare höll ställningarna i Slovjansk, tillsammans med andra s.k. "proryska separatister", till dess att de blev bortjagde av den ukrainska ani-terroriststyrkan. Då drog de till Donetsk. Detta inlägg låg inte framme särskilt länge på kvällen den 17:e Juli.

Text i översättning: " 17.07.2014 17.50 (МСК) meddelande från milisen

I Toreza-regionen sköt vi  just ned ett flygplan AN-26 som flög fram någonstans bortanför 'Progress'-gruvan. Vi hade ju förvarnat om att man inte ska flyga i 'vår himmel'. Här en video-bekräftelse på denna senaste 'nedfallna fågel'. Fågeln föll bortom slagghögen, utan koppling till  den bebodda sektorn. Inga civila blev lidande
. Det finns också informationer om ett annat nedskjutet flygplan, som tycks vara en Su.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

  Alltså,av den information som har kommit till mig och av vilken 95% är tillgänglig för er, så är slutsatsen helt uppenbar: mest sannolikt, om det inte dyker upp någon annan information - jag gör hela tiden en reservation, för inget är uteslutet, men jag upprepar, av den offentliga information som har kommit till mig, och av den information som inte är offentlig och som jag har tillgång till, så blev det malaysiska Boeing-planet nedskjutet av separatisterna, av milismännen, av de rebeller som tillhör Folkrepubliken i Donetsk. Det skjöts troligtvis ner med en “Buk” -luftvärnspjäs. Hur denna luftvärnspjäs hamnade i deras händer kan jag inte säga. Den kan ha varit ukrainsk, den kan också ha varit rysk, men det har ju för denna diskussions skull ingen betydelse.

Mest troligt är att det skjöts ned av misstag, för de väntade sig ett transportplan av typen AN-26, som skulle ha flugit sama rutt och fört med sig gods till de ukrainska soldater som befann sig i omgivningen till Donetsk-flygplatsen.. och lämnat det åt dem Så långt det transportplanet.

Och innan denna höjd var luftvägen stängd, d.v.s. att flyga där var förbjudet. Men på 10 000 meters höjd var det inte förbjudet att flyga, och 15 av 16 flygbolag flög just därför där. Dessutom, jag ska säga direkt och svara på en fråga: det planet vek inte av  åt något håll. Idag har Malaysias transportminister uttalat sig vid en presskonferens, och förevisat planen för flygresan - det svängde inte åt något håll. Det är en fejk från någon okänd person, att planet hade vikit ur kurs 30 km - det är struntprat. Idag, efter att ha tittat på kartan, är detta uppenbart, även den malaysiske transportministern har kommit till den slutsatsen.

Dessutom, det är möjligt att påstå, att över krigsskådeplatser ska man kunna flyga på 10 000 m höjd. Den nivåen har inte varit stängd över Afghanistan - jag kollade detta särskilt idag -    inte över Irak, där det utförs krigshandlingar. De flyger inte över Syrien, det är sant, men det är inte avstängt där på 10 000 meters höjd. De flyger bara runt. Såsom Ukraina nu är tömt på flyg, så är det också med Syrien, man flyger runt omkring det. Vare sig Israel eller Palestina är stängt, jag tänker nu på 10 000- metersnivåen  , därför det har inte någon kunnat föreställa sig att de terrorister som skjuter ned civilt flyg - de är terrorister - skulle ha “Buk” luftvärnspjäser.

Därför är detta idag den version som jag håller för att vara den riktiga : En raket sköts iväg ur “Buk”- luftvärnspjäsen  av den s.k. armén för den självutropade folkrepubliken i Donetsk, vilka misstog Boeing-planet för att vara en AN-26:a - det är det första som jag vill säga. Ni kanske har en helt annorlunda syn, men det är bra. Åsikter bör vara olika. Vi får invänta undersökningsresultat från olika kommissioner, men jag vill ännu en gång upprepa, så att ni förstår det, att de undersökningar som görs via sputnikar och teknik som har hämtats från Ryssland och USA är ganska lika varandra,  och, jag tror att president Putin vet allt detta, och det är därför som han är ganska återhållen och inte anklagar den ukrainska sidan för detta. President Obama säger bara , att raketen sköts iväg från det territorium som kontrolleras av milismännen. Men jag nämner också de mångtaliga videoklipp som finns på internet, jag bara nämner det, för ni och jag vet att man kan göra fotomontage, men fakta förblir fakta.  

Och alla övriga frågor som ni fortsätter att kasta på mig “var det en ukrainare som avfyrade raketen?”, “vet ni varifrån ‘Buk’-luftvärnspjäsen kom?” - det är andra frågor. De är också viktiga, varifrån “Buk”-en kom är viktigt, men jag vill säga er detta, att världssamfundets ståndpunkt nu är denna: Ryssland understödjer såväl finansiellt som med vapen och folk den s.k. armén för den självutropade Donetsk-republiken, och därför bär president Putin ansvar för detta - detta är allas ståndpunkt idag, inklusive Kinas, - bara så ni vet det - inklusive Kinas.

Härvid är det naturligtvis nödvändigt att bevisa , att visa på punkt för punkt raketens bana, splitter från raketen, även om detta inte heller bevisar något, men inte desto mindre måste man samla allt och få fram maximala bevis. Idag är i vilket fall detta den version jag håller mig till. Jag tror att den sammanfaller såväl med Putins som med Obamas versioner, om ni kan tänka er att höra min uppfattning, av någon anledning så tror jag att det ligger till så. Det är den första saken.


Den andra saken - man måse onekligen tala om följderna av detta för vårt land, för mitt land blir detta en verklig historia. Jag kommer inte , självklart inte, att jämföra med Libyen och Lockerbie, för de libyska terroristernas nedskjutande av ett passagerarplan över Lockerbie - det har erkänts av den libyske ledaren - det var en terrorhandling - hur ska jag säga ? - den var avsiktlig. Med andra ord: det planet sköts inte ned av misstag. Det var ett passagerarplan som sköts ned med avsikt, av-sikt-ligt. Det är inte dock  särskilt lustigt heller,  för att det sker av misstag, och inte avsiktligt.

Här måste  man naturligtvis jämföra med syd-koreanska Boeing-planet 1983, då när Sovjetunionen sköt ned ett syd-koreanskt Boeing-plan, och efter att ha tagit på sig detta - ursäkta mig, jag har tittat igenom överläggningarna, deras hemligstämpel har redan hävts, och i princip, jag vet inte om de finns på nätet numera -  men de sovjetiska militärerna, den sovjetiska generalstaben var helt övertygad om att det var ett spaningsplan, som flög in över våra baser, över våra militära objekt i Fjärran Östern , och beslutet att skjuta ned det fattades av konkreta personer i generalstaben.


Ja, denne Venediktov.
SvD, Svt, Aftonbladet, DN Laholms tidningLäs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s