Fortsätt till huvudinnehåll

Hur agerar Twitter och Facebook i Ryssland ?

Tidningen "Izvestija" publicerade igår uppgifter om att två stora sociala nätverk - Twitter och Facebook - håller på att komma överens med ryska myndigheter om sin verksamhet framöver i Ryssland, och tidningen menar sig ha uppgifter från tre icke namngivna källor inom den statliga myndighets-strukturen : 
 
"Förra veckan kom västliga representanter för det sociala nätverket Facebook för att överlägga med Roskomnadzor (det ämbetsverk i Ryssland som håller uppsikt över elektronisk kommunikation) ".
 Och vad handlade det samtalet om?
"Facebook är särskilt oroade för frågan om utplacerande på ryska federationens territorium av servrar med uppgifter om Ryska Federationens medborgare. Facebooks delegation bad om att information om deras besök skulle förbli en hemlighet - och under besökets gång yppades ingenting därom. "
 Tv:  Facebook-grundaren Zuckerberg i Moskva 2012. Men den som besökte Ryssland nyligen ska ha varit Thomas Myrup Kristensen, som i Izvestija presenteras som "Facebooks chef för samhällsfrågor i Skandinavien, Central- och Västeuropa och i Ryssland"


 
  Tidningen påminner om att : "..  efter Roskomnadzor-chefen Alexandr Zcharov's tidigare möte med Twitter-chefen Colin Crowell, offentliggjordes att Twitter stänger tillträde till 10 extremistiska organisationers konton - inklusive 'Högra sektorn' - för användare inom Ryska Federationen. Förutom den nya lagstiftningen angående enskilda ryska användares uppgifter, och angående bloggare från utländska , sociala nätverk , så har ett uttalande av vicedirektören för Roskomnadzor, Maxim Ksenzov, väckt oro. Han lät meddela att hans ämbetsverk '..i morgon dag, inom loppet av några minuter, kan blockera Facebook och Twitter i Ryssland'. Inte desto mindre märker man att Facebook är ännu mer tillmötesgående än Twitter när det gäller att stänga av vissa sajter. 
 
Facebook har inte velat kommentera detta, och Roskomnadzor har inte bekräftat det, men inte heller förnekat att det förts överläggningar.


...Den s.k. antiblogglagen, som träder i kraft den 1:a Augusti, förpliktar de stora internettjänsterna att spara information om användare i sex månader. Dessutom förpliktar denna lag de bloggare som har mer än 3000 läsare per dygn, att acceptera en rad begränsningar, vilka liknar regler för vanliga media. Populära bloggare och blogg-tjänster måste registreras hos Roskomnadzor efter krav från detta ämbetsverk eller från de rättsvårdande organen".

 


  The Guardian, DN, Katrineholms-kuriren, SR, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h