Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Hur agerar Twitter och Facebook i Ryssland ?

Tidningen "Izvestija" publicerade igår uppgifter om att två stora sociala nätverk - Twitter och Facebook - håller på att komma överens med ryska myndigheter om sin verksamhet framöver i Ryssland, och tidningen menar sig ha uppgifter från tre icke namngivna källor inom den statliga myndighets-strukturen : 
 
"Förra veckan kom västliga representanter för det sociala nätverket Facebook för att överlägga med Roskomnadzor (det ämbetsverk i Ryssland som håller uppsikt över elektronisk kommunikation) ".
 Och vad handlade det samtalet om?
"Facebook är särskilt oroade för frågan om utplacerande på ryska federationens territorium av servrar med uppgifter om Ryska Federationens medborgare. Facebooks delegation bad om att information om deras besök skulle förbli en hemlighet - och under besökets gång yppades ingenting därom. "
 Tv:  Facebook-grundaren Zuckerberg i Moskva 2012. Men den som besökte Ryssland nyligen ska ha varit Thomas Myrup Kristensen, som i Izvestija presenteras som "Facebooks chef för samhällsfrågor i Skandinavien, Central- och Västeuropa och i Ryssland"


 
  Tidningen påminner om att : "..  efter Roskomnadzor-chefen Alexandr Zcharov's tidigare möte med Twitter-chefen Colin Crowell, offentliggjordes att Twitter stänger tillträde till 10 extremistiska organisationers konton - inklusive 'Högra sektorn' - för användare inom Ryska Federationen. Förutom den nya lagstiftningen angående enskilda ryska användares uppgifter, och angående bloggare från utländska , sociala nätverk , så har ett uttalande av vicedirektören för Roskomnadzor, Maxim Ksenzov, väckt oro. Han lät meddela att hans ämbetsverk '..i morgon dag, inom loppet av några minuter, kan blockera Facebook och Twitter i Ryssland'. Inte desto mindre märker man att Facebook är ännu mer tillmötesgående än Twitter när det gäller att stänga av vissa sajter. 
 
Facebook har inte velat kommentera detta, och Roskomnadzor har inte bekräftat det, men inte heller förnekat att det förts överläggningar.


...Den s.k. antiblogglagen, som träder i kraft den 1:a Augusti, förpliktar de stora internettjänsterna att spara information om användare i sex månader. Dessutom förpliktar denna lag de bloggare som har mer än 3000 läsare per dygn, att acceptera en rad begränsningar, vilka liknar regler för vanliga media. Populära bloggare och blogg-tjänster måste registreras hos Roskomnadzor efter krav från detta ämbetsverk eller från de rättsvårdande organen".

 


  The Guardian, DN, Katrineholms-kuriren, SR, Aftonbladet

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s