Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Om Ukrainakrisens*) vokabulär

Den grupp på sju (ursprungligen 8) OSSE – inspektörer som frigavs igår kom först till Kiev, och sedan till Berlin.  
OSSE:s militära inspektörer landar i Kiev (foto Unian.net)

De var alltså inga “observatörer” ur den stora gruppen av OSSE-observatörer som befinner sig i Ukraina med huvudsaklig uppgift att bevaka de mänskliga rättigheterna i landet. De var “inspektörer”, militärer, som fem OSSE-medlemsländer hade skickat för att följa den ukrainska arméns operationer i östra delarna av landet. 

Och vilka var de som tog dem som sin gisslan? De kallades överlag för “pro-ryska separatister” i Väst, men i ukrainsk press kallades de för det mesta “terrorister”. I rysk press för “eget försvar”, eller mer populärt för "artigt folk".
 

Tidningen Le Monde bestämde sig tydligen för att försöka bringa reda i begreppen, och publicerade en artikel med rubriken “Ordbok för att förstå krisen i Ukraina”
 
Donbass, Maidan, Ryssar och rysktalande, Proryssar, Separatister, Federalisering, Referendum , Slovjansk, Moskva, Pro-ukrainsk, Fascister och nynazister, Pravyj Sektor, Provokatörer
Armeén och polisen, ( och på detta stadium användes vare sig "Novorossija" eller "hybridkrig" särskilt frekvent - uppdatering 26/11 - 14)
och sist men inte minst
Rinat Achmetov,
 är de ord, eller namn,som särskilt blir behandlade. 
-
Bland engagerade ryskspråkiga bloggare har det blivit en riktig sport att driva sina älsklingstermer så frekvent som möjligt.
“Artighets-alfabetet” kallas detta –
 

-  och har med sig några av de begrepp som “proryska separatister” , om man så vill, gärna begagnar sig av. "A" står för "anti-maidan", "B" står för "berkut", "G" står för "gräns", "D" står för "Donetsk", o.s.v. 

OBS! Med "P:et" kan man lära sig hur ett ryskt "P" ser ut.


*) Är det kris - eller krig? Michail Chodorkovskij sa för några dagar sedan:"Kallt betraktat är det ett inbördeskrig". Expressen, Aftonbladet

SR, SR, SvDSkånskan  Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s