Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Krim-krisen: saker flyter upp..

De mest skiftande slag av uppgifter  läggs fram i den ryska bloggosfären i dessa dagar, då djupa sentiment, på sina håll, håller på att Ukraina trots allt är ryskt, och inte "nynazistiskt".
 T. ex denna fråga: Tog den nuvarande ukrainske premiärministern, Arsenij Jatsenjuk,  med sig "Skyternas guld" till Amerika, då han gjorde sitt besök hos Obama?

"Skyternas guld ?"
  Komsomolskaja Pravda ställde med anledning av detta, under rubriken" Jatsenjuk förde i hemlighet ut Skyternas guld till USA",  en fråga till chefen för Lev Gumilevs Historiska Center i Moskva, Pavel Zarifullin, eftersom denne menade sig sitta inne med uppgifter:

-  Павел Вячеславович, откуда у вас такие данные? (= Pavel, varifrån har du de uppgifterna?)

   Detta har vår viktige vän, som arbetar i den ukrainska myndighetsstrukturen, meddelat oss. Jag kan naturligtvis inte uppge hans namn eller vilken tjänst han har. Den 7:e mars, kl. 2 på natten fördes Ukraina's guldreserv och en hel rad värdeföremål , inklusive Skyternas guld, ut till Amerika via den internationella flygplatsen "Borispol". Detta mot garantier om lån , som USA för Ukrainas räkning ska förmå IMF att ställa upp med. Allt var hemligstämplat, men det föll sig så, att informationer kunde komma fram och överlämnas, och nu gäller det att ringa i alla klockor. För detta är ett brott inte bara mot den ukrainska staten, utan mot hela vår euro-asiatiska civilisation ! Skyternas guld ligger ju i grunden för vår identitet. Ryssars, ukrainares, turkars och Krim-tatarers. Fördensskull menar jag att de nuvarande myndigheterna måste reda ut detta och föra tillbaka allt guld från Amerika...
  

  Skyterna var det gamla folk som enligt vissa rön ska ha bott i trakterna av Ukraina och Moldavien tusen år före vår tideräkning. De älskade guld och lärde att tillverka prydnadsföremål av denna ädelmetall, av grekerna.
  Hur mycket sådant guld fanns/finns i de ukrainska , statliga förråden?
 En del av dessa prydnadsföremål har ställts ut på museer över världen. Men det mesta lär oupptäckt ligga kvar i gravar i jorden.  
  SR, SRSkånskan, DN, SvD, AftonbladetKyrkans tidning

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s