Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Rysk världsnyhet - Chodorkovskij friges !


Klicka på collaget för uppförstoring
                                                                                                                      
             Kommentar till nyheten på Chodorkovskij - Lebedev's officiella sajt: "Kan då en oskyldig människas lidande lämnas bakom?

  Grani.ru formulerar några brännande frågor: "Efter att tio år har gått - en oväntad vändning i ödet för Rysslands främste politiske fånge har väckt en storm av känslor. För Michail Chodorkovskijs skull gläder man sig, med honom har man medlidande, hans tio år långa bragd gör folk hänförda. Alla förstår att 'amnestien' utfärdades på grund av påtryckningar. Vad var det som tvingade Vladimir Pution att frige sin ärkefiende? Och varför gick Chodorkovskij själv Kreml till mötes?"

- - 
   Efter den direktsända presskonferensen i Berlin 22 December, har Novaja Gazeta lyft fram hans uttalande om förhållandet till Putin: "Jag tog med i beräkningen redan då när jag ägnade mig åt  affärer i sor skala, att det var ett hårt spel jag var indragen i. Vad gäller mig kom denna hårdhet att ytterligare vidgas. Men då det begav sig blev aldrig min familj berörd av situationen. (Putins) förhållande till min familj har alltid varit lojalt. Och just det gjorde att jag inte tog denna - låt oss kalla det motsättning - alltför emotionellt. Just på grund av att man förhöll sig på ett mänskligt vis till min familj, har jag placerat problemen med det inbördes förhållandet på ett pragmatiskt plan. Det är klart att jag inte gillar spelets regler, men man kan inte göra något åt det..."


   SvD , DN Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s