Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Obama's "tröstetal" i Jerusalem

Vad sa USA:s president när han talade till 600 israeliska studenter i Jerusalem?
  Presenterade han sig som den Josua som har tagit över efter "Mose" = Martin Luther King?
 Talade han om sig själv eller om hela USA som "Israels störste vän"?  
  Guds egendomsfolk från Sinai berg och staden Jerusalem, som har spelat - och spelar - en sådan väsentlig  roll i profeternas skrifter, kan säkert te sig inspirerande. Det var också ett delvis riktigt  inspirerat tal Obama höll, med utgångspunkt från "den stora berättelse" om uttåget ur Egypten och vandringen genom öknen, om tro på Gud och toran.
   Han talade, sa han,  mot slutet av sitt nära 50 min. långa tal som i huvudsak var ägnat åt säkerhet, fred och blomstring - "security, peace and prosperity" -  till dem som skulle skriva "nästa kapitel" i denna stora berättelse.

   Det var något av ett "tröstetal" - hade Obama möjligen tittat i profeten Jesaja's bok, kap. 40 och framåt?

   Men enligt en annan profet, Daniel, i Daniels bok, och enligt aposteln Johannes i Uppenbarelseboken är det lätt för vissa makthavare i den yttersta tiden att falla för frestelsen att tala "stora ord".

  Höll sig Obama inom gränserna?

Hela talet (på engelska) kan höras - här 


SR, DN, SVT

Tidigare bloggat i ämnet

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s