Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

En stormig debatt i det franska parlamentet

Vad kommer att ske den närmaste tiden i Frankrike (efter den upptrappade konflikten i Mali?) efter det överraskande stora deltagandet (omdiskuterat: "mellan 350 000 och 800 000" står det i nästan alla artiklar i fransk press) i manifestationen mot planerna att  införa ändringar i den franska civillagen, som eventuellt innebär att fransmännen  får en äktenskapslagstiftning lik den som infördes i vårt land under 2009 ?
  Det kommer i sådana fall inte längre bara att handla om "union civile" för homosexuella , som motsvarar "partnerskap" hos oss, utan om "mariage"= äktenskap. 
  Redan natten mot idag var det en stormig debatt i den franska Nationalförsamlingen, då ett lagutskott öppet granskade förutsättningarna för en lagändring. Kan ses på denna video:
-
 
Video från "Le Figaro" - här hörs bl.a. representanter från den icke-socialistiska oppositionen skandera:"- Referendum! Referendum!"
-
Le Novel Observateur sammanfattar (på franska) argumenten för och emot, där det först och främst gäller huruvida en folkomröstning, ett referendum, är möjligt   : ".. Åtta timmar ( från 16:30 till 01:15 med en timmes rast) debatterade ledamöterna med de två ministrar närvarande som har anledning att intressera sig för lagtexten, justitieminister Christiane Taubira och familjeminister Dominique Bertinotti. "

 Expo, Världen Idag 
, Aftonbladet

    SR - om dagens partiledardebatt i Sveriges Riksdag


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s