Fortsätt till huvudinnehåll

En stormig debatt i det franska parlamentet

Vad kommer att ske den närmaste tiden i Frankrike (efter den upptrappade konflikten i Mali?) efter det överraskande stora deltagandet (omdiskuterat: "mellan 350 000 och 800 000" står det i nästan alla artiklar i fransk press) i manifestationen mot planerna att  införa ändringar i den franska civillagen, som eventuellt innebär att fransmännen  får en äktenskapslagstiftning lik den som infördes i vårt land under 2009 ?
  Det kommer i sådana fall inte längre bara att handla om "union civile" för homosexuella , som motsvarar "partnerskap" hos oss, utan om "mariage"= äktenskap. 
  Redan natten mot idag var det en stormig debatt i den franska Nationalförsamlingen, då ett lagutskott öppet granskade förutsättningarna för en lagändring. Kan ses på denna video:
-
 
Video från "Le Figaro" - här hörs bl.a. representanter från den icke-socialistiska oppositionen skandera:"- Referendum! Referendum!"
-
Le Novel Observateur sammanfattar (på franska) argumenten för och emot, där det först och främst gäller huruvida en folkomröstning, ett referendum, är möjligt   : ".. Åtta timmar ( från 16:30 till 01:15 med en timmes rast) debatterade ledamöterna med de två ministrar närvarande som har anledning att intressera sig för lagtexten, justitieminister Christiane Taubira och familjeminister Dominique Bertinotti. "

 Expo, Världen Idag 
, Aftonbladet

    SR - om dagens partiledardebatt i Sveriges Riksdag


Andra bloggar om: , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h