Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

En soldat i Johan III Sobieski's arme' , som har hamnat i fel århundrade?


Johan III Sobieski
Intrycken från Oslo tingrett är bisarra, och uppskakande.

Är Johan III Sobieski Anders Behring Breivik's hjälte? Det var han som på 1600-talet ryckte ut och undsatte staden Wien mot den anryckande, muhammedanska hären.

  I rättegången mot den i Oslo tingrett åtalade Breivik söker åklagarna efter något som kan hjälpa rätten att begripa sig på honom. 
    

Själv talar han gärna om betydelsen av slaget om Wien 1683. Det är också den händelsen som givit honom anledning till att kalla "kompendiet" han har skrivit för "2083". Då ska det nämligen ha gått 400 år efter det slaget. 

   Åklagarna, särskilt den kvinnlige åklagaren, har ett vänligt tonfall, sägs det. 
  
      +  
      Men rättegångsdagarna i Oslo har varit påfrestande. Och det lär inte bli mindre påfrestande under fredagen, då det i utfrågningen av Breivik ska handla om vad som skedde på Utöya 22/7.
   


     Aftenposten, Politiken, SvD, DN, GP, Aftonbladet, Aftonbladet, Dagen, Dagen


     Bloggat: 1 Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s