Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Det är farligt när Putin har allt det stöd han behöver - och han ser ut att få det!

   
 Valresultatet i det ryska presidentvalet är ju en kontroversiell fråga. Kanske inte mycket på annat håll i världen - både EU:s Catherine Ashton och USA:s Hillary Clinton har tydligen erkänt det officiella valresultatet -  men i Ryssland kokar det, att döma av vad  ryska webben bär vittnesbörd om genom många artiklar, samtal, diskussioner, både videoupptagna och tryckta.  
   Men en "kontroversiell"  glimt:   Minst två tankesmedjor kolliderar ganska uppenbart med varandra. Den ena -"Voltairenet" - utanför Ryssland, som ägnar sig en hel del åt den arabiska våren, publicerade igår en artikel med rubriken "Putin vann överväldigande", och författaren värdesätter särskilt Putins sätt att, gång på gång, markera mot Amerikas anspråk på att få sätta agendan , i Irak, i Europa, i Libyen och senast i Syrien. "Det bär bud om slutet för ett uni-polärt system som USA härskar över".
   " Han (Putin)  är med rätta bekymrad för USA-baser som omger Ryssland, såväl som anti-robotbaser. Att han har varit så uttalad visar att han har dragit ett rött streck mot Amerikas globala, imperialistiska agenda. Som president är han också högste, verkställande befälhavare över militären och utrikespolitiken, och särskilt över frågor som gäller den nationella säkerheten." Artikelförfattaren tror inte på demonstrationerna mot valfusk  - "Det förekommer alltid oegentligheter."

Grigorij Javlinskij och ..
 .. Alexej Navalnyj som var bland dem som framträdde på Pusjkintorget måndag 5/3
  Men ryska "Liga izbiratelej" (= väljar-ligan) , som bildades i samband med demonstrationerna för rättvisa val på Bolotnaja-torget och Sacharov-gatan erkänner inte vare sig valet eller valresultatet. I en artikel i "Kommersant" får de komma till tals, tillsammans med en del andra personer som representerar olika uppfattningar om valet.
  " Väljar-ligan erkänner inte detta presidentval. Enligt dess medlemmar så innebar den 4:e mars en förolämpning av det ryska civilsamhället, en diskreditering av president-institutionen, väljar-systemet och hela den statliga myndighets-apparaten." ... "Väljar-ligan menar också att valen inte kan anses vara rättvisa eftersom de registrerade president-kandidaterna inte kunde driva sina valkampanjer på jämlika villkor, och eftersom en av dessa kandidater ägde ett avsiktligt företräde,då han i strid mot lagen utnyttjade enorma statliga resurser - finansiella, organisatoriska och propagandistiska - för sina egna intressen ". 

       Centrala valkommissionen har redan uppgivit slutresultatet, som ger Putin  63, 6 % av rösterna. "Fel", ropar de som har invändningar, "det måste vara minst 10% som faller bort på grund av fusk". 
  Och det skulle iallafall ge Putin segern, tycks somliga mena. Andra invänder: "Ge oss nya, tidigare-lagda parlaments- och presidentval !". 
      Det var bara ett av kraven på Pusjkin-torget i måndags kväll
       Nästa manifestation "för rättvisa val" blir, med myndigheternas godkännande, på Arbat  i morgon, lördagen den 10:e mars. 


   SvD, Östersundsposten, SR 
Aftonbladet


Andra bloggar om: , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s