Fortsätt till huvudinnehåll

Wikileaks och Conan Doyle

Sherlock Holmes in "The Man with the Twis...Image via Wikipedia
  (Bilden: Kan Sherlock Holmes indirekt bidra med någon förståelse av fenomenet  Wikileaks?  Se längre ner i inlägget!)
   Vilka kan sätta sig ned och gå igenom över 250.000 hemligstämplade - eller därmed närbesläktade  - amerikanska, dipomatiska handlingar, och göra en samlad bedömning av vad de innehåller, vilka risker som ett offentliggörande innebär, o.s.v?
  Likt en kvarnsten hamnar denna väldiga börda av sekretess-belagda informationer om vad som sagts och skrivits på människor, och den är förmodligen tyngre och mer kännbar ju större ansvar någon eller några har i de politiska eller militära kretsarna. Och vilka kan fatta de riktiga besluten när det gäller denna sak på olika media-redaktioner?
       Vissa diskussioner som jag har uppfattat röjer något av den vånda som ansvariga känner, och inte minst då ansvariga publicister.
     Redan innan detta material publicerades, först av fem stora nyhets-media - brittiska The Guardian, amerikanska The New York Times, franska Le Monde, spanska El pais och tyska Der Spiegel - gjordes naturligtvis överväganden.  The Guardian menade tydligen att "det som väntar på att publiceras ska publiceras",  medan Le Monde invecklar sig mer i ett resonemang om vilka grannlaga förberedelser som gjordes och vilka följder som eventuellt  skulle kunna bli.
Är detta Wikileaks agerande "otillbörligt", eller är det publicistiskt fullt försvarbart?  
 Idag diskuterade Aftonbladets chefredaktör Jan Helin med socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin - se länk: "Medier kritiseras för Wikileaks-avslöjanden"- där diskussionen också kan höras. 
    -    Annars förekommer det olika grepp för att komma till rätta med "kvarnstenen". T ex denna rysk-språkiga kommentar, här följer ett utdrag i översättning:  " I Conan Doyle's novell 'Den andra fläcken' söker Sherlock Holmes ett brev , som har stulits ifrån bostaden tillhörande den engelske ministern för europeiska angelägenheter. Och som den som har drabbats av förlusten förklarar för honom , så hade detta brev skrivits ' i något ögonblick av irritation': 'Vissa fraser är av synnerligen upprörande slag, och ett offentliggörande skulle utan tvivel röra upp den allmänna opinionen i England. Och ännu mer, Sir, jag kan utan att sväva på målet säga, att inom en vecka efter ett offentliggörande av brevet skulle vårt land komma att dras in i ett stort krig'. 
   Holmes listar direkt ut vem som är brevets författare, men yppar inte namnet för läsaren. Sir Arthur var inte påläst på den internationella politiken. Den situation som han hade iscensatt var alltför fantastisk. De europeiska monarkerna korresponderade inte sällan inbördes, de förde filosofiska samtal, de gav varandra råd i vardagliga spörsmål, de kämpade med varandra, men i den praktiska diplomatien kan man knappast finna några fall, där ett skarpt ord i korrespondensen mellan de härskande har utlöst ett krig."

 Se också : DN, SvD, SvD, Sydsvenskan , Aftonbladet, Aftonbladet och  Hammer of Truth:"We  the masses are still not seeing the big picture..."

xAndra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h