Fortsätt till huvudinnehåll

Nya rön om Navalnyj ?

Rön - eller lögn ? Om en såpass betrodd person som Ryska Federationens utrikesminister, Sergej Lavrov, ljuger om såpass viktiga frågor, vad ska man då tillmäta honom för betydelse i den allvarliga politiska - och militära -  upptrappningen mellan Ryssland och Väst som utspelar sig i dessa dagar ? 

I den har han ju onekligen en framträdande roll.


Häromdagen fick redaktörer för fyra ryska radiokanaler ställa frågor till Lavrov, och det var inte bara putinpapegojor. Med bland dem satt t. ex. "Radio Echo Moskvas" chefredaktör, Alexej Venediktov, och ställde i slutet av intervjun frågan om Navalnyj:

 OK, jag tittade igenom listan över sanktioner från förra året, eftersom min kollega nämnde om de sanktioner som den amerikanska Kongressen antog. Men nej, det var inte Kongressen, utan det amerikanska finansministeriet. De flesta sanktioner var avgjort kopplade till namnet Alexej Navalnyj, och inte till Ukraina.

   OK, den internationella organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) genomförde en undersökning och upptäckte - även dessa tre oberoende laboratorier, det tyska, det franska och det svenska (Sverige är f.n. inte medlem av NATO) - att i hans (Navalnyj’s ) blod fanns en giftig substans. Det handlade om rester av. Och det visade sig att han tydligen blev förgiftad. Utrikesministeriet (i Ryssland) begärde hjälp, men Ryssland hade inte inlett någon brottsundersökning. Och Tyskland sa: ”Så länge det inte finns någon brottsundersökning blir det ingen hjälp”.

 Sergej Viktorovich, ni fortsätter arbeta, jag menar utrikesministeriet, med västliga partners, med OPCW i första rummet, därför att det finns en rapport där, och vi är medlemmar av OPCW, vilket innebär att ni har sett denna rapport angående Navalnyj - fortsätter ni samarbetet med OPCW angående denna fråga ? Därför att , OK, i varenda internationell europeisk organisation befinner vi oss i minoritet. T.ex. Europarådet. Vi säger att de är russofober. EU-parlamentet. Vi säger att de är russofober. OSSE. Vi säger att de är russofober. OPCW. Vi säger att de är russofober. Har denna uppfattning verkligen skäl för sig ? (Radio Echo Moskva)

Maria Pevchich - en av Navalnyj's medarbetare

I ryska stats-media återges denna avslutning på intervjun, som att "Lavrov satte Venediktov på plats".  

Lavrov invände dock inte mot det påståendet, att de nämnda organisationerna och institutionerna skulle vara russofober. Men han tog sig an frågan om Navalnyj och ägnade en stund åt att utveckla sin syn på denna rättsskandal (till skillnad från Putin talade han öppet om Navalnyj och medarbetare till honom, t.ex. Maria Pevchich - namn som Putin inte tar i sin mun).  Att Navalnyj sitter i fängelse var ingen rättsskandal i den ryske utrikesministerns ögon, men han tog tillfället i akt att uttala en "djup misstanke". Och vad Lavrov ytterligare sa om detta kan du ta del av här nedan. (Och mer utförligt - här).


  

  Av den anledningen att Lavrov hade kommit med delvis eller helt nya påståenden, ställde TV-kanalen "Dozjd" några frågor till en annan av Alexej Navalnyj's vapendragare, Georgij Alburov. Den kvinnliga programledaren började med att presentera situationen:

- "I Charité -kliniken fick Alexej Navalnyj besök av medarbetare till den amerikanska underrättelsetjänsten. Och flygplanet från Tyskland beställdes dagen innan Navalnyj blev förgiftad".

  Utrikesminister Sergej Lavrov svarade igen på frågan om Rysslands ståndpunkt när det gäller saken med den förgiftade politikern. Han lät höra sin version av händelsen. Han sa igen att Tyskland inte svarade på frågor från rysk sida, och angående förgiftningen av Navalnyj sa ministern dessutom att han inte var övertygad om att det var en förgiftning. Han ansåg att det hela från början utgör en provokation.

 Lavrov påminde också om den version som har fått stor spridning genom statens propagandister, att en medlem i Navalnyj’s egen stab, Maria Pevchich, varit delaktig i förgiftandet av Navalnyj. Vi ska lyssna till Sergej Lavrov (ett videoklipp spelas upp):

“..  vi har hittills inte fått svar på frågan vem det var som kom med flyg och hämtade Alexej Navalnyj, därför, att döma av objektiva uppgifter, så blev det plan i vilket han fördes från Omsk, och som kom för att hämta honom i Omsk, som jag förstår saken, beställt dagen innan han blev dålig.

Varför har vi inte fått svar på frågorna , vilka ställdes djupt konkreta och faktologiska, i det tyska parlamentet, hur det kunde ske, att piloten , som inte ville att Pevchich tog med sig flaskan, sedan ändå gick med på det ? Och vem var sedan den sjätte passageraren ? Allt detta har framställts i det tyska parlamentet, i Bundestag. Varför är det omöjligt att ställa frågor till Pevchich ? Tyskarna säger: ‘Hon umgicks inte med Navalnyj. Hon besökte honom inte i kliniken’. Men Pevchich själv skriver att hon gjorde det. Den flaska som hon tog med sig, är det ingen som visar upp. Våra förfrågningar om att gemensamt undersöka denna flaska blir avvisade”.

 Vi ska behandla denna version av händelserna då kring Alexej Navalnyj, den 20:e augusti 2020 med Georgij Alburov , en anhängare till Alexej Navalnyj som har anslutit sig till oss i denna sändning. God kväll Georgij !

(Fortsättningen av samtalet med Alburov kan läsas  - här)


  SR -artikel med Lavrov, BBC, SR

x
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h