Fortsätt till huvudinnehåll

Expertomdöme om samtalen Ryssland - USA - NATO : "..som när en psykolog ger en patient möjlighet att tala ut"

Denna vecka har samtal, eller överläggningar, förts 

1) mellan en amerikansk delegation och en rysk delegation i Geneve i måndags. 

2)  Mellan NATO och Ryssland i  Bryssel. i onsdags. 

                           Och under gårdagen fördes samtal  

3) inom ramarna för OSSE, i Wien. Det har gått många timmar åt detta - skulle det kunna uppfattas som en slags kurativa samtal ?

Är frågan absurd ? Men"Delfi"  ett litauenbaserat mediaföretag, som publicerar nyheter om Litauen och övriga Baltikum samt Ukraina på tre språk - litauiska, engelska och ryska, har  kommenterat den aktuella spänningen mellan Ryssland och Väst bl.a. mot bakgrund av händelserna i Vilnius för 31 år sedan, då det obeväpnade folket mötte sovjetiska tanks.  Och uppfattat det kurativa i nyligen förda samtal.

13 Januari 1991 i Vilnius

   Den 13:e Januari kallas numera för “Dagen för frihetens försvarare”.

"Delfi" samtalade igår bl.a. med politologen och analytikern av frågor angående Central - och Östeuropa, Vladimiras Lautjius:

Delfi: Amerikanska media har kommenterat veckans överläggningar, och i stort sett kommit fram till att de har ”misslyckats”. Har de det ?

Vladimiras Lautjius:   Det gick knappast att komma överens om något. Eftersom de ryska kraven i princip var omöjliga att tillmötesgå. Vad skulle det kunna vara för överläggningar, eller vilka resultat skulle kunna komma ur det ?

Delfi : Kan man inte finna något positivt i dessa överläggningar ? T.ex. Så sa ju representanter för båda sidor, den ryska och den amerikanska, att överläggningarna ska fortsätta ?

Vladimiras Lautjius:   Det finns naturligtvis punkter som kan möta kraven från såväl den ryska som den västliga sidan. Västsidan kan ha skäl att vara nöjd med att NATO-länderna entydigt uppvisade solidaritet. Det fanns inga interna meningsskiljaktigheter, inga pro-ryska ståndpunkter, t.ex. 

  NATO-ländernas solidaritet demonstrerades med all tydlighet för den ryska sidan.

Men Ryssland kan vara nöjd med att de fick uttala sig. De fick en allvarlig tribun, som när en psykolog ger en patient möjligheter att tala ut om det som plågar henne. Det var så Ryssland kom till tals. Ryssland behöver det slaget av tribun, på en såpass hög nivå som den i Geneve, där de fick tala om var det gjorde ont. Det handlade förstås mest om de ryska myndigheterna, och att de upplever en slags hot från NATO och från Väst, osv, osv. Patienten fick s.a.s. berätta var det gjorde ont , vad som oroade i det som pågick, och psykologen satt där och lugnade honom.

Receptet har dock för länge sedan skrivits ut, men Ryssland vill inte använda det. Vad de kan vara nöjda med är alltså att Väst visade sin solidaritet och , men .. Ryssland fick tala om vad det vill. 

-

Också en bedömning.


SR, 8 Sidor , Yle 

DW
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h