Fortsätt till huvudinnehåll

Navalnyj’s hemkomst till Ryssland

  Novaja Gazeta om händelserna 17:e Januari, i följd och ordning

Redan på morgonen kom vakter och poliser till flygplatsen Vnukovo. Bakom flygplatsens byggnad höll ett antal fångtransporter vakt. Polisen reste stängsel kring hela zonen för internationella flygresor. Många som stod vid ingången till flygplatsen tillfrågades om flygresor och biljetter.

 Alexej Navalnyj och hans hustru Julia togs direkt till flygplanet (i Berlin) - han gick inte in i terminalen. C:a kl. 17:00 gick han ombord på planet “Pobeda” och sa, att han kände sig i utmärkt form, eftersom “varje meter närmare Ryssland är bra”. Avfärden fördröjdes 20 minuter. 

Navalnyj och hustrun Julia i passkontrollen på Sjeremetova
       

 - Efter att planet med Navalnyj hade lyft och lämnat flygplatsen i Berlin började arresteringar att göras vid Vnukovo-flygplatsen (vid Moskva). De arresterade Navalnyj’s anhängare: Ljubov Sobol, Ruslan Sjaveddinov, Navalnyj’s medhjälpare Ilja Pachomenko och en medarbetare i oppositionspolitikerns stab i S:t Petersburg - Anastasija Kadetova. Aktivisten Konstantin Kotov arresterades också.

 Ur terminalen i Vnukovo började de att tränga ut folk, när OMON-män kom in i byggnaden och man började att arrestera de som hade församlats. På Vnukovo var det ett ansenligt tryck. Enligt inrikesministeriets informationskanal hade åtminstone 53 personer blivit arresterade.

 “Novaja Gazeta’s” korrespondent, Vlad Doksjin, som var på flygplatsen enligt tidningsredaktionens uppdrag, fråntogs sina dokument. Polisen frågade om han var registrerad i Moskva, och tog honom till fångtransporten. Kontakten med Doksjin bröts under två timmar, därefter släppte polisen honom utan att ha skrivit något protokoll.

 Omkring 19:30 (Moskvatid) blev det klart, att Navalnyj’s flyg inte skulle landa i Vnukovo. Till att börja med vände planet söderut , sedan gjorde det en helomvändning och började röra sig mot Sjeremetova. I “Pobeda’s” press-tjänst påstod man att det var för att “Vnukovo har stängts av tekniska skäl”, och tre av flygbolagets plan "for till alternativa landningsbanor”.

 Kl. 20:19 landade Navalnyj på Sjeremetova-flygplatsen i Moskva. När han och hans hustru lämnade planet , gick in i flygterminalen och närmade sig passkontrollen, sa Navalnyj, att den 17:e Januari 2017 var den bästa dagen under de gångna fem månaderna. “Jag vill be flygpassagerarna och hundratals människor om ursäkt, för att de stängde Vnukovo-flygplatsen , och spärrade vägen till Sjeremetova”, sade politikern, “Jag är inte rädd. Jag vet att jag har rätt. Jag vet att brottmålet mot mig är fabricerat”.

 Navalnyj blev arresterad vid passkontrollen. Navalnyj’s advokat , som for tillsammans med honom, fick inte följa med honom. Hans press-sekreterare Kira Jarmysj meddelade, att polisen inte förklarade anledningen till att han arresterades. De bad Navalnyj att följa med dem någonstans, för att “precisera omständigheterna kring övergången av statsgränsen”.

   FSIN (Federala byrån för avtjänandet av straff)  sade, att “vidare preventiva åtgärder kommer domstolen att fatta beslut om, och tills dess kommer Navalnyj att hållas under bevakning”. Amnesty International har förklarat Alexej Navalnyj vara en samvetsfånge ..

- - 


 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h