Fortsätt till huvudinnehåll

Donald Trump som klassisk hedersprick

Kapitolium - det var vad en berömd höjd , en av Rom's sju kullar, kallades. Detsamma alltså, som USA:s numera mycket omskrivna parlamentsbyggnad i Washington, den som stormades för bara två veckor sedan av en brokig mobb, som hade sporrats till detta av ingen mindre än hederspricken Trump. 

Rom's Kapitolium, på sin tid,  var mest ett religiöst område, även om det låg inte så långt från det politiska centret - Forum Romanum.

  Just på de platserna i det gamla Rom utspelar sig William Shakespeare's drama "Julius Ceasar". Och just där , enligt Shakespeare, var det som Julius Ceasar bragtes om livet av ett gäng sammansvurna, med Marcus Brutus i spetsen. Just där var det som en annan Marcus ,Marcus Antonius , en av Ceasar's förtrogna, genomförde sitt balansnummer, att dels tala väl om dem som hade sammansvurit sig och anstiftat mordet på Ceasar , dels räkna upp omständigheter i en viss ordning, som vände opinionen så att dessa sammansvurna istället för att vara respekterade i folkets ögon, blev hatade och föraktade. "De sammansvurna" hade nämligen vunnit en viss aktning i allmänhetens ögon, och nästan helt lyckats övertyga dem om att deras handling hade befriat folket från en tyrann.  

Marcus Antonius (t h på bilden)  och Marcus Brutus

   Var det inte just föreställningen om att kunna genomföra ett slags tyrannmord, som drev somliga i hopen i Washington den 6:e Januari ? 

"Marcus Brutus är en ärans man" (eller:  "Marcus Brutus är en hedervärd person", eller  "Marcus Brutus är en hedersprick" ) upprepade Marcus Antonius flera gånger i sitt tal inför borgarna i Rom, alltunder det han målmedvetet presenterade sina positiva hågkomster av Ceasar, med eftertraktat resultat..

Liknande utmaningar men i något annorlunda, samtida roller, tycks en hel del människor, och inte minst senatorer bland Republikanerna i USA ha ställts inför i dessa dagar, då de dels velat bevara respekten för president Trump - han blev ju trots allt Amerikas president i presidentvalet 2016  -  dels vägrat blunda eller inte kunnat blunda för fakta. Exempel på det har man ju märkt t.ex. under förra veckans impeachment-debatt, och innan dess, ja,  och efter dess, senast igår, då en president har "avtackats",  och en annan svurits in.  

Det skulle knappast ha kunnat genomföras såpass lugnt som det nu blev, utan en viss förmåga till balansgång mellan att uttrycka hedersbetygelser och acceptera fakta hos ett antal lobbyister i Washington.

  Vem vet ?


   Svt

x

   


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h