Fortsätt till huvudinnehåll

Putins årliga presskonferens - frågan om Navalnyj *)

 "Vedomosti" bland många andra media återger Vladimir Putins svar på frågan från en av journalisterna som deltog under den årliga presskonferensen som hölls den 17:e  December. Den del av journalistens fråga som gällde Navalnyj, formulerades så: 

- ..- Denna vecka kom det ut en undersökning om Alexej Navalnyj. Varför har det inte hittills väckts ett brottmål på grund av det faktum att han blivit förgiftad ? Och vem var det som förgiftade honom ?

   

     "Life"- Journalisten Alexandr Junasjev som ställde frågan om Navalnyj.                                    Putins svar på hans fråga kan höras (med svenska undertexter)  -  härVedomosti:

Materialet om den påstådda förgiftningen av grundaren för Fonden för Kamp mot Korruptionen , Alexej Navalnyj, utgör en legalisering av material från den amerikanska underrättelsetjänsten, sade Rysslands president Vladimir Putin.

“Vi förstår väl - så är det, det kan jag försäkra er - att det innebär, att denne patient hos kliniken i Berlin drar nytta av stödet från den amerikanska underrättelsetjänsten i detta fall. Och om det är riktigt, då är det ju intressant, och då måste naturligtvis (den ryska) underrättelsetjänsten kolla honom”, sa han.

Presidenten tillade, att detta faktum inte betyder att det är nödvändigt att förgifta Navalnyj. “Det betyder inte alls att man måste förgifta honom, vem behöver honom ? Om de (den ryska underrättelsetjänsten) hade velat göra det, så hade de fört saken till slut”, sa Putin.

Dessutom kallade Putin det material i vilket förgiftningen av Navalnyj bestyrks för ett trick, för att angripa statens främste representant och “dra ner” honom till deras plan.

“ Det är en känd sak att tricks används i den politiska kampen i hela världen. Men som jag ser det borde man inte använda sådana tricks för att dra till sig respekt och erkännande från människor. Man måste bevisa sin uppriktiga hållning antingen genom konkreta handlingar , eller genom ett konkret program, som är genomförbart så att det också kan användas i ett konkret land”.


Putin uppmanade alla politiska krafter i landet att inte följa personliga ambitioner, utan medborgarnas intressen och att lägga fram positiva agendor för att lösa de problem som landet står inför.

( Det är otroligt många reaktioner på bl.a. detta Putins uttalande i ryskspråkiga media. Hoppas kunna belysa något av det framöver ...)

Bakgrunden: Den tredje December åberopade den brittiska publikationen The Sunday Times anonyma källor inom underrättelsetjänsten , då de meddelade, att några försökte förgifta Alexej Navalnyj en andra gång inför transporten till Sjarite-kliniken i Berlin. Tidningen preciserade, att förgiftnings-försöket av grundaren till FBK (Fonden för Kamp mot Korruptionen) gjordes på sjukhuset i Omsk, där han låg i koma. Ogärningsmännen hoppades att han skulle avlida under flygresan till Berlin,men han räddades genom intagande av atropin, påstod publikationen. Den ryske presidentens press-sekreterare Dmitrij Peskov karaktariserade dessa uppgifter med det engelska ordet "bullshit".
- -
Dagen därpå släppte The Insider, Bellingcat och CNN med Der Spiegel ett material , där det påstods, att det var en grupp från FSB på åtta personer, som var delaktiga i händelsen med Navalnyj, den gruppen tillhörde den hemliga avdelningen i organisationens underrättelsetjänst...
*) Frågan om Navalnyj lär ha ställts tre gånger under presskonferensen. En annan journalist som ställde den var BBC:s Steve Rosenberg
- - 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h