Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

En lärdom för tung att bära

"Navalnyj misstänks ha blivit förgiftad...", "Navalnyj påstås inte ha blivit förgiftad". Uppgifterna gick allt som ofta kors och tvärs sedan oppositionsledaren Alexej Navalnyj förlorade medvetandet på en flygresa från Tomsk till Moskva i torsdags morse, och planet fördensskull måste mellanlanda i Omsk. 

Snabbt blev saken en världshändelse med stort uppslagna rubriker. Att Navalnyj hade hamnat i koma var det ingen tvekan om, men vad var orsaken ?

  

                                            Strid om en världskänd dissident - ett Rubrik-collage

 

Navalnyj's talesperson Kira Jarmysj följde händelserna på nära håll, och kunde på sitt Twitter-konto informera om hur läkarna i Omsk inte kunde finna spår av någon förgiftning i blodet, medan polisen hade funnit något preparat på hans kläder. 

Navalnyj fördes tidigt idag på morgonen ut från Ryssland, till ett sjukhus i Berlin. 

  Läkarna i Omsk hade en meningsskiljaktighet med de tyska läkarna som hade kommit till sjukhuset där Navalnyj låg. Det handlade framför allt om patienten var i stånd att flyttas eller ej.

  Hör jag rätt ? Nu påstår hälsomyndigheten i Omsk att det enda läkarna där hade funnit i Navalnyj var koffein och alkohol. 

   Detta medan han undersöks av läkare i Berlin.

  Vad ska dras för lärdom ? Ja, det tål att tänka på. 


  SR-
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s