Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

En lärdom för tung att bära

"Navalnyj misstänks ha blivit förgiftad...", "Navalnyj påstås inte ha blivit förgiftad". Uppgifterna gick allt som ofta kors och tvärs sedan oppositionsledaren Alexej Navalnyj förlorade medvetandet på en flygresa från Tomsk till Moskva i torsdags morse, och planet fördensskull måste mellanlanda i Omsk. 

Snabbt blev saken en världshändelse med stort uppslagna rubriker. Att Navalnyj hade hamnat i koma var det ingen tvekan om, men vad var orsaken ?

  

                                            Strid om en världskänd dissident - ett Rubrik-collage

 

Navalnyj's talesperson Kira Jarmysj följde händelserna på nära håll, och kunde på sitt Twitter-konto informera om hur läkarna i Omsk inte kunde finna spår av någon förgiftning i blodet, medan polisen hade funnit något preparat på hans kläder. 

Navalnyj fördes tidigt idag på morgonen ut från Ryssland, till ett sjukhus i Berlin. 

  Läkarna i Omsk hade en meningsskiljaktighet med de tyska läkarna som hade kommit till sjukhuset där Navalnyj låg. Det handlade framför allt om patienten var i stånd att flyttas eller ej.

  Hör jag rätt ? Nu påstår hälsomyndigheten i Omsk att det enda läkarna där hade funnit i Navalnyj var koffein och alkohol. 

   Detta medan han undersöks av läkare i Berlin.

  Vad ska dras för lärdom ? Ja, det tål att tänka på. 


  SR-
Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s