Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Var det helt oskyldiga personer som dömdes till årtiondelånga straff i Penza 10 feb ?

(Enligt Flow)
Vad är "Fallet Nätet" ?
 Idag har människor som prövats i denna sak, fått väldigt långa fängelsestraff. De har blivit anklagade för att ha bildat en terror-organisation och för att förbereda terrorattacker.

Den 10:e februari avkunnades domar i "fallet Nätet" eller "Penza-saken".
  De åtalade var sju vänsteraktivister från Penza och S:t Petersburg, deltagare i anti-fascistiska och anarkistiska organisationer. De arresterades redan på hösten 2017. Den yngste av dem är 23 år och den äldste är 31 år. Alla de åtalade fick kännbara strafftider, mellan 6 till 18 års frihetsberövande. Summan blev 86 år.

"Frihet för våra barn !"
Enligt förundersökningen hade dessa personer bildat en terrororganisation "Nätet" och förberedde terrordåd i samband med VM i fotboll 2018.

De åtalade själva har berättat om hur de utstått tortyr från lagens väktares sida, och hur vittnesmål har "slagits" ur dem. Det finns  rapporter att läsa om detta. Det har varit tortyr med elchocker och klämning, misshandel och annat.


"Tortera människor för att planen
 ska uppfyllas?"
Tidningen Novaja Gazeta har ifrågasatt förundersökningens version, och uppgivit sju orsaker till varför talet om terrordåd inte håller. Det finns , t.ex. en del detaljer: hos några av de delaktiga har man funnit vapen, men det har inte gått att upptäcka fingeravtryck från någon av dem på dessa. Eller detta faktum: när saken uppdagades i slutet av 2017 hade en klasskamrat till en av de åtalade påträffats med narkotika och gripits. I utbyte mot att bli frigiven gick han med på att berätta om förekomsten av en organisation , en vänsterorienterad grupp. 

- - 

Detta är en känd sak i själva Ryssland, och idag finns mycket om det på bloggar och sociala media. Många har också protesterat under processens gång.
Domen som avkunnades av militärdomstolen i Penza igår, har bl. a. kallats för "en dom från 1937"


"Frihet för de åtalade i 'fallet Nätet' !"

Yahoo, Yle

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s