Fortsätt till huvudinnehåll

30 år efter murens fall - en "f.d. sovjet-diplomat" berättar

En tidigare "sovjetisk diplomat" och numera "fransk författare" - Vladimir Fedorovskij - berättade för radio Europa 1 om hur det gick till i kretsen kring Gorbachev då "murens fall" närmade sig.
(Rapporteras av Rulenta - här nedan i översättning - och av Teller Report
             Enligt honom så talades det intill Kreml om murens fall redan våren 1989. "I början av året började KGB att skicka depescher om, att ifall allt fortsatte som nu så kommer öst-Tyskland och Warsawapakten att möta sitt slut", påminner sig den diplomat som en gång stod Michail Gorbachev nära. Som denne Europa 1:s samtalspartner också påminner sig , så fanns det två läger i Sovjet, som stod för olika alternativa lösningar på problemet. De första representerades av KGB:s medarbetare och militären, som talade för en militär intervention i öst-Tyskland, de andra var Gorbachev's rådgivare Alexander Jakovlev och chefen för det sovjetiska utrikesministeriet, Eduard Shevardnadze. Mellan representanterna för dessa båda läger fördes rasande diskussioner där det kommunistiska partiets generalsekreterare (Gorbachev) fällde avgörandet.

   Såsom den tidigare diplomaten understryker, så uppträdde västsidan ytterst obeslutsamt i detta läge: Frankrikes president François Mitterand insisterade inte på Tysklands enande, och Strorbrittanniens premiärminister, Margareth Thatcher skickade ett telegram till Gorbachev. Deras oro utnyttjades av KGB, enligt Fedrorovskij.

Som författaren tillstår, så löste sig allt efter att Jakovlev fick den geniala idéen att lägga fram sin syn på problemen för Gorbachev's hustru, Raisa. "Jakovlev sa, att 'om vi för in militären, så blir vi KGB:s gisslan, och perestroikan upphör', och Raisa följde upp hans tankegång under enskilda former. Dagen därpå när Gorbachev kom var beslutet fattat. Militären skulle inte anlitas" - så beskriver Fedorovskij processen för beslutsfattandet.

  Enligt Gorbachev's vapendragare så var det något senare, i Juni 1989, som Gorbachev begav sig till Bonn "och helt enkelt sålde öst-Tyskland till Helmut Kohl". Såsom ex-diplomaten förklarar, så ägde allt rum under en officiell middag, som hade försetts med en ansenlig mängd spritdrycker.

   "Gorbachev, liksom Sarkozy, avskyr alkohol, men Kohl hade redan druckit sin andra butelj vin - berättar författaren - då han tar till orda (han var "du" med Gorbachev) och säger:"Michail, du förstår att Tysklands enande, det är som floden Rhen som bara flyter fram och inte går att hejda". Vid detta ögonblick tystnade han och uttalar de ödesdigra orden:"För detta är vi också redo att betala priset". På det följde en minuts tystnad, efter vilken Gorbachev satte pricken över "i" med frågan:"Hur mycket?"

  Så ljöd, enligt Fedorovskij, signalen för Tysklands enande.


xKommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h