Fortsätt till huvudinnehåll

75 år sedan "D-dagen" och Ryssland bjöds inte in ?

   En specialist vad gäller Rysslands handelsförbindelser med omvärlden - Michail Bobrysjev -
   ser (till skillnad från Putin själv ?) allvarligt på den uteblivna inbjudan, och skriver för "Echo Moskva" och citerar ur ett par västliga publikationer: 
  RYSSLAND UTAN INBJUDAN

   Drottning Elisabeth II och ledarna för 16 länder i världen deltog i firandet av 75 årsdagen efter "D-dagen": då brittiska, amerikanska och kanadensiska soldater landsattes på Normandie's stränder den 6 juni 1944


   Jag tar med några citat från den västliga pressen: 

         
Dagen innan evenemanget meddelade "The Atlantic":
"Medan Putin stålsätter sig inför ceremonierna i Normandie, försöker hans handplockade att provocera fram våld och underminera valresultatet i Ukraina. Putin rättfärdigar sin regerings handlande mot Ukraina med att det är nödvändigt att stå emot 'fascisterna' i Ukraina...  Denna dag betyder något mer än seger eller nederlag. Den har blivit en symbol för kampen för frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Detta beslut ( att inte inbjuda Ryssland) verkar riktigt idag. Och det förklarar varför alla stater i det demokratiska Europa förtjänar att bjudas in för att delta i minnesceremonierna denna dag, men inte Vladimir Putin"
I detta sammanhang så fick Vladimir Putin, till skillnad från ledarna från 16 länder ingen inbjudan, och The Guardian kommenterar detta så: 
"President Vladimir Putin, som vart inbjuden till 60-årsminnet 2004 fick inte någon inbjudan till någon av ceremonierna detta år, vilket talar om de spända relationerna mellan Väst och Ryssland"

Och vad är detta för "spända förhållanden" och på vilket vis har de uppstått ? Svaret är:
"Rysslands image har fördunklats under Putin, vars förhållande till Väst försämrats efter 2014 då han skickade militär till grannlandet Ukraina för att annektera Krim. Det faktum  att Putin inte bjöds in är inte på något vis kopplat till det 2:a Världskriget, utan det handlar om samtida realiteter"

Vad ska man säga om det? Detta omdöme är en skam för Ryssland!  Ryssland har under dess nuvarande ledning förlorat sin auktoritet i världen. Även det, över vilket Ryssland kan ha anledning att känna stolthet - segern över fascismen i det 2:a Världskriget - anser sig världssamfundet inte kunna identifiera med, eller ens dela med Rysslands nuvarande ledarskap. 

- - -     
DN, Smålandsposten                                                                                                          

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h