Fortsätt till huvudinnehåll

Ingen koppling Janukovytj - Manafort ?

Den ukrainske, militäre chefsåklagaren krävde igår att landets tidigare president – Janukovytj – ska dömas till 15 års fängelse. (enligt RTV1 och Vasabladet)
  "Under hela rättegångs-processen har ett femtiotal vittnen hörts, ibland dem den nuvarande ukrainske presidenten – Petr Porosjenko – och alla de främsta i landet. Det är uppenbart att Viktor Janukovytj, som i Februari 2014 flydde till Ryssland, inte sitter i fängelse. Men den ukrainska allmänheten kräver att dom ska fällas, i denna sak liksom i andra för landet smärtsamma historier. Först och främst handlar det om beskjutningen av demonstranter vid Majdan."
                            

Detta tycks utgöra en ödesdiger bakgrund till ett annat mål i ett annat land, nämligen den rättssak mot chefen för Donald Trump's valkampanj under tre månader 2016 – Paul Manafort – som håller på att avslutas i Alexandra i Virginia, USA. Den särskilde utredaren av eventuella rysskopplingar bakom det amerikanska presidentvalet 2016, Robert Mueller, har dragit Manafort inför rätta i en första omgång, där man hela tiden har hört upprepas liksom en besvärjelse: ”Det handlar inte om Trump. Nämn inte hans namn ! Det handlar inte heller om Ryssland. Säg inte Ryssland!”

Nej det handlar om Manafort's egna affärer. Ansenliga affärer. Runt 65 miljoner dollar i intäkter, där det mesta tydligen har gömts undan för den amerikanska staten . Och Manafort har utfört dessa ifrågasatta affärer till stor del i egenskap av internationell expert och rådgivare åt Viktor Janukovytj i Ukraina.

I det östliga, ukrainska perspektiv som vissa nyhetsmedia ger mig,  tycker jag att det ser enbart löjligt ut, att påstå att Manafort's affärer inte hade med Ryssland att göra, när han faktiskt var rådgivare åt den pro-ryske president-kandidaten, och sedermera presidenten,  i Ukraina - Viktor Janukovytj.

Kan man bli mer inblandad i ryska - putinryska - intressen ?

Idag eller i början av nästa vecka ska dom fällas i en första rättsuppgörelse med Paul Manafort, i Alexandria i Virginia USA.


UPPDATERING 2018 08 24 /UPPDATERING 2018 08 24 /UPPDATERING 2018 08 24 /UPPDATERING 2018 08 24 /

 Nu har alltså "dom fallit", och den ser onekligen ut att skapa historia. Den har föranlett "twitter-stormar"från USA:s nuvarande president - Donald Trump - där bland andra den amerikanske stats- åklagaren, Jeff Sessions , har blivit häftigt angripen.
   Session har svarat: "Rätten står inte under inflytande av politiska beaktanden".
   Och fått en ny twitter-skur över sig. Och ännu en ...
       En okamouflerad inbjudan till att oförbehållsamt acceptera nepotism i maktens övre skikt i Amerika  ?

DN, Aftonbladet

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h