Fortsätt till huvudinnehåll

Pavel Durov och "Telegram" - ingen enkel match ..

      (anlitade ryska länkar : 1,2,3,4,5 )
I dagarna har Pavel Durov startat en motstånds-rörelse över webben, som kallas för "Digitalt motstånd". Det är långt ifrån riktat uteslutande mot de ryska myndigheternas beslut att blockera chat-tjänsten "Telegram", men kanske framför allt av den anledningen. 
   För närvarande.
    
    2006 så började Durov med "Vkontakte", som ibland har kallats "ryska Facebook". Jag var själv en registrerad användare där, en kortare tid. Det någon gång under 2011 - 2012. Det var intressant, men jag kände att jag måste begränsa mitt engagemang på internet, så jag valde bort Vkontakte för andra tjänster.    

Pavel (tv) & Nikolaj Durov
    I samband med att konflikten i Ukraina blossade upp under hösten - vintern 2013 - 2014, då "Euromajdan" trots allt stod fast genom prövningarna, fram till att Janukovich tog till schappen och Krimhalvön intogs av Ryssland , och kriget i Donbass-regionen började - då - eftersom "Vkontakte" hade så många ryskspråkiga användare, vände sig den ryska säkerhetstjänsten FSB till Durov, och begärde att han skulle lämna ut uppgifter om ett antal användare som deltog i Majdan i Kiev. 

    Durov vägrade. 

    Han blev därmed tvingen att emigrera, och i april 2014 lämnade han Ryssland - men inte ensam - med honom följde "tolv av planetens bästa programmister" för att söka en ny uppehållsort i utlandet, där de kunde påbörja ett nytt projekt - det blev meddelandetjänsten "Telegram". 
    Och uppehållsorten blev till att börja med Berlin.
    
   Varför han emigrerade, förklarar han själv så: "Jag skulle kunna ha blivit kvar, och gått med på bestämda kompromisser, och kanske återfå kontrollen över företaget. Men det var inte vad jag önskade. Kompromisser leder ingen vart. Man kan inte vara lycklig om man gör något som man inte tror på"    
   
   Det saken nu handlar om - det här är inga lätta frågor - det är att FSB har begärt att få nycklarna till Telegram's krypterings-metod. Meddelande-tjänsten fungerar så att användarna kan skicka krypterade meddelanden mellan varandra. Och en konkret fråga gäller inget mindre än det terrordåd som genomfördes i tunnelbanan i S:t Petersburg i april förra året. Terroristerna och de som höll i samordningen lär ha kommunicerat över Telegram. 
   
   Durov har dock avvisat FSB:s begäran *), i sin kompromisslösa strävan att bevara sin meddelandetjänst fri från otillbörligt, statligt intrång. 
   Han har även utsatts för "värvnings-försök" av FBI när han besökte USA, och ger inte mycket för de stora IT-jättarnas - Google, Apple, Amazon - "frihet och oberoende", eftersom de alla har överenskommelser med statsmakterna, och erbjuder en "bakväg" för säkerhetstjänsterna,
 enligt Durov. 
   
             Durov menar att han kämpar för det fria ordet. Och eftersom han vill vara konsekvent när det gäller att inte underkasta sig några statliga myndigheters krav på kontroll, har han tillsammans med sin bror Nikolaj, som varit en av dem som byggt upp "Telegram" tydligen blivit en obekväm faktor i tiden.   
    
    

    *) Det är så med "nyckeln" att det är inte något som bara går att "ta, och sedan lämna över". Telegram har ingen universell nyckel som skulle ge säkerhetstjänsterna tillgång till vilken som helst korrespondens med krypterade meddelanden som de vill få tag i. För det första - säger Durov - förnyas krypterings-metoden ungefär var tionde minut, och för det andra så finns olika delar av nyckeln utspridda mellan servrar som befinner sig inom olika jurisdiktioner. Det skulle behövas domstolsbeslut från ett antal olika stater för ett "överlämnande" 


Svt, SR, Breakit, om detta
- blockeringen av Telegram skapar kaos - enligt  IDG
- Se även Yasha Levine's intervju med Pavel Durov för "The Baffler" , från i fjol. Skakande läsning (på engelska) .

Tidigare "Sub Umbra"-inlägg om Durov - här
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h