Fortsätt till huvudinnehåll

Om riskerna med att vilja personifiera Kristi brud

Kristus är Lammet. Enligt Uppenbarelseboken kap. 17:14 är det han som är "herrarnas Herre och konungarnas Konung".
  Honom tillkommer, enligt samma Uppenbarelsebok, kap. 5:12 "..makten, så ock rikedom och vishet och starkhet och ära, och pris och lov"

   Vår gamla personifierade Kristi brud, Birgitta, på samma breddgrader som den nu - återigen - aktuella Åsa, förstod trots allt detta bättre. För henne tillhörde makten Gud, och det tillkom bruden att lyda och visa ödmjukhet. Det framgår av hennes "himmelska uppenbarelser", den första boken, kap. 38, där rubriken är "Brudens tålamod och lydnad".

1300-talets Birgitta . Ingen enskild ska tydligen
kunna ta ifrån henne hennes berömmelse
 på dessa breddgrader -
  Denna vår tids "uppländska Kristi brud" visade emellertid tidigt att föreställningen om Kristi brud, som hon för sin del "prövade", mer var förknippad med makt - inte så mycket Guds som hennes egen - än med lydnad. 

Avskrift från Radio Uppland - Upplands-nytt tors. 3 juni 2004 , kl 15:30: 

Den kvinnliga pastorn i Knutby-församlingen, Åsa Waldau, sa under rättegången idag att hon aldrig utåt har kallat sig för Kristi brud. Tankarna om att hon skulle kunna vara Kristi brud kom från den mord-åtalade pastorn. Hon prövade rollen inför sig själv, men idag inser hon att hon var lurad av pastorn, och att han inför andra har talat om henne som Kristi brud för att få egna fördelar.
( Åsa W: ) - för att ...utöva en makt. Och det har varit utan min kännedom.
(advokat Ola N: ) - Det finns rätt många uppgifter i förundersökningen, i media, som man kan tro vad man vill om, kanske, men som just nämner det här att du har betraktat dig som Kristi brud. Var kommer sådana uppgifter ifrån, om du bara har prövat det själv ?
(Åsa W: ) - Nej, de kommer utifrån att jag talade med fel personer om detta, några som jag hade förtroende för. Det är utifrån dem uppgifterna som det kommer ...

   Dessa frågor drabbade allmänheten på ett ganska chockerande vis för fjorton år sedan, och diskussionerna gick redan då ganska långt. 
 Vad kommer möjligen fram för nytt genom kvällens Uppdrag granskning ?

- - -
Några bibelord:

Matteus evangelium, kap. 9:14 -15    - Jesus talar med Johannes döparens lärjungar:

Sedan kom Johannes lärjungar fram till honom och frågade: "Varför fastar inte dina lärjungar, när vi och fariseerna fastar?" Jesus svarade dem: "Bröllopsgästerna kan väl inte sörja medan brudgummen är hos dem? Men det ska komma dagar när brudgummen tas ifrån dem, och då kommer de att fasta

Johannes evangelium kap. 3:29 - 30  - Johannes döparen vittnar om Jesus:

Brudgum är den som har bruden. Men brudgummens vän står där och lyssnar till honom, och han gläder sig över brudgummens röst. Den glädjen är nu min helt och fullt.  Han måste bli större och jag mindre.


   "Bruden" har alltid varit en liknelse för allt Guds folk, för hela "staden Jerusalem" -  både i gamla och i nya testamentet:

"Herrens ord kom till mig. Han sade: Gå och predika för Jerusalem och säg: 
Så säger Herren:Jag minns din ungdoms hängivenhet,
             hur du älskade mig
             under din brudtid
      och följde mig i öknen,
   i landet där man inte sår.."


 •           
 •                                                                  Profeten Jeremia, kap. 2:1-2
 •                                                                                    (Bibelcitaten från Folkbibeln)
 • Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

  Kommentarer

  Populära inlägg i den här bloggen

  "Mariupol - hela Ukrainas smärta"

    Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

  Kiev och Paris

    Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

  KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

  Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h