Fortsätt till huvudinnehåll

Några frågor omkring Palmemordet

  Efter att ha sett "Uppdrag granskning" - kvällens sändning, som redan finns utlagd på Svt:s hemsida.
 Frågan om Palmemordet inte i själva verket var ett politiskt mord borde kunna beaktas utifrån den utgångspunkten: Vad hade skett ifall Palme inte hade blivit skjuten till döds ? 

    I mitten av 1980-talet: Stora politiska förändringar var på gång i tiden.
    Ett exempel: Hur skulle t.ex. Palme ha kommit överens med Gorbachev ? Fanns det inte förutsättningar att den REVISIONISTISKE Gorbachev och REVISIONISTEN Palme - på det socialistiska tänkandets område - skulle kunna finna ett gemensamt, ideologiskt språk.

   Vad hade det inneburit ?  Kanske hade inte Sovjetunionen behövt upplösas.
   Mordet på öppen gata i Stockholm, den 28:e februari 1986, ägde rum bara några veckor före ett svenskt statsbesök i Moskva.
   
      Om några hade velat bli av med Palme av den anledningen, att han skulle kunna utgöra en bromskloss för önskade följder av Gorbachevs reformer - vilka började få proportioner, kanske inte för alla, men för dem som var bättre insatta - så skulle sådana grupper kunna finnas i både öst och väst. Målet: att snarast komma åt den stora marknad som fanns inlåst på andra sidan järnridån.
      
      Är det inte just följderna av att den marknaden så plötsligt, och häftigt, "öppnades" som lett till så ödesdigra konsekvenser, med mångfaldiga, motsägelsefulla inslag, intill USA:s nuvarande president i Vita Huset ?

      Palme skulle kanske inte kunna hindra Sovjets sönderfall, men bidra till att övergången från en planekonomi till en marknadsekonomi skedde på ett mjukare sätt, och inte blev så förödande som den faktiskt blev, för många.

OK, det här var lite egna, dumma funderingar, av en person som inte har politiken som främsta uppgift. Men åter till den första frågan:

-  Vad hade skett ifall Palme inte hade blivit skjuten till döds ? 

x

Om samma sak -  på engelska. Också några rader - på ryska

Vill du kommentera detta inlägg kan du göra det på Google +, på Facebook eller på Twitter, där jag har länkat till den. Inlägget finns också länkat på min alternativa Facebooksida 

     Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h