Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Stjärnor

  Obama höll ett ovanligt "State of the Union"-tal i natt då han såg framåt, och utmanade amerikaner att inte frukta framtiden. 
Putin har låtit sig intervjuas av den tyska tidskriften "Bild", och föredrar att se bakåt, och talar om "vilka misstag Väst har gjort under de senaste tjugofem åren". Det handlar enligt honom, kanske framför allt, om att man inte har tagit vara på tillfället, efter Berlinmurens fall, att komma till rätta med Europas delning. Även Ryssland har gjort misstag, säger han, genom att inte i god tid tillkännage sina nationella intressen. 


Nu , tjugofem ( 26) år efter Berlinmurens fall, med sanktioner från Väst och en rysk strävan att så mycket som möjligt komma ifrån influenser västerifrån, så lyckas iallafall en del väst-stjärnor hålla sig kvar över den ryskspråkiga kultursfären. Filmen "Star Wars" lär ha rätt höga besökssiffror även i Ryssland, och skaparen av låten "Starman" - David Bowie - lyfts väl efter sin död inte fram lika massivt som här, men en skara Bowie-fans lär ha stått och sjungit hans sånger utanför brittiska generalkonsulatet i S:t Peterburg, medan ett häftigt snö-oväder yrde kring deras huvuden.

Vi rör oss vidare i det nya året - 2016. Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ortodoxa teologer förkastar "den ryska världens" teologi

 Hundratals ortodoxa teologer från många länder har undertecknat ett öppet brev, där de vänder sig mot vissa nationalistiskt-religiösa föreställningar som de menar vara drivkraften bakom Rysslands krig mot Ukraina. Här ett utdrag: “ Om hela världens fred, om Guds heliga församlingars välstånd, om allas förening, beder vi dig, Herre ” (ur den ortodoxa liturgin)   Den ryska invasionen av Ukraina den 24:eFebruari 2022 utgör ett historiskt hot mot den ortodoxa, kristna traditionen. Ännu mer hotfullt för ortodoxa troende är det att det högre prästerskapet inom den Ryskortodoxa kyrkan vägrar att erkänna detta för en invasion genom att göra vaga uttalanden om nödvändigheten av fred i ljuset av “händelserna” och “de militära aktionerna” i Ukraina. Samtidigt talar de om det ursprungligt broderliga förhållandet mellan ukrainare och ryssar, vilka utgör det “heliga Rus”, och anklagar det onda “Väst” för de militära aktionerna, och råder t.o.m. de religiösa samfunden att be på sådant vis att fientl

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s