Fortsätt till huvudinnehåll

Ruskigt !

Gorbatjov är i Berlin och drar en lans för Putin. 

"Jag skulle vilja uppmana alla politiker, särskilt de som leder regeringar, att uppmärksamt förhålla sig till Vladimir Putins inlägg nyligen i Valdai-forumet i Sochi, … jag upptäckte i hans tal en strävan att finna en väg att dämpa spänningarna och med det perspektivet att bilda nya fundament för ett partnerskaps-förhållande”, sa Gorbatjov, enligt Ukrainskaja Pravda.
Gorbatjov i Berlin anklagar Väst, mot bakgrund - bl.a. -
av striderna i östra Ukraina
  Nezavisimaja Gazeta rapporterar:

     (Citat)  De aktuella spänningarna i förhållandet mellan Väst och Ryssland kan man beskriva som ett kollapsat förtroende. Denna uppfattning gav Sovjetunionens tidigare president Michail Gorbatjov uttryck för, då han framträdde under ett symposium som öppnades i den tyska huvudstaden idag: ”25 år efter Berlinmurens fall – nya kriser, nya farhågor, nya murar”. Deltagarna i detta forum - politiker, experter,  personer verksamma inom forskning och kultur – behandlar den nuvarande situationen i världen, och olika sätt att övervinna spänningarna i förhållandet mellan Väst och Ryssland.


"Det som har skett under de senaste månaderna skulle jag vilja karaktärisera som att förtroendet har kollapsat . Ett förtroende, som med sådan möda byggdes upp med gemensamma krafter i samband med att vi lämnade det 'kalla kriget', ett förtroende, förutan vilket de internationella relationerna i en global värld i stort sett är meningslösa”, sa Gorbatjov.

Dock, enligt hans uppfattning ”vore det ett misstag att sätta detta i samband endast med de senaste händelserna”. ”Detta förtroende undergrävdes inte igår, utan mycket tidigare, rötterna till den nu aktuella situationen befinner sig i 90-talets händelser”, är han övertygad om. Istället för att utveckla principerna för en allmän-europeisk säkerhet och genomföra en omfattande demilitarisering  "..har Väst, och särskilt USA, förklarat sig som segrare i det 'kalla kriget' ", konstaterar det tidigare statsöverhuvudet.

”Euforien har stigit Västs ledare åt huvudet. Efter att ha utnyttjat Rysslands svaghet , avsaknaden av en motvikt, har de slagit sig på att monopolisera ledarskapet och dominansen i världen”, anser Gorbatjov.
”Händelserna de senaste månaderna blev en följd av den kortsiktiga politiken, den politik då man pådyvlar sin vilja såsom ett fullbordat faktum, och ignorerar den andra partens intressen”, underströk Sovjetunionens ex-president, då han påminde om NATOs utvidgning österut, inblandningen i situationen i ex-Jugoslavien, Kosovo,Irak, Syrien och Libyen, samt planerna på att placera ut anti-robotsystem i Europa.
 (slut på citat)

-
  Vad sa då Putin under det av Gorbatjov åberopade Valdai-forumet ? Nezavisimaja Gazetas chef-redaktör, Konstantin Remchukov, redogjorde för sina intryck av det talet i en artikel från den 27:e oktober, och skrev bland annat:    
"Vladimir Putins framträdande på Valdai-klubben i Sochi ägde konceptuell karaktär. Det var omsorgsfullt genomtänkt vad gäller grundläggande aspekter av det aktuella förhållandet mellan Ryssland och Väst. Putin levererade hela huvudlinjen av argument för sina anhängare och propagandister. Huvudargumentet var detta: Ryssland har gjort allt riktigt. Men USA gör vad det vill i världen. Många exempel: från Irak till Libyen, från Kosovo till Ukraina, från Syrien till ISIS".

  Och en av Putins "propagandister" numera är alltså Michail Gorbatjov.
  Om detsamma i svensk, engelskspråkig och tysk press DN, SvD, The Guardian, BBC, Frankfurter Allgemeine
   
Tidigare på denna blogg om Gorbatjov - se här - och här

Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h