Fortsätt till huvudinnehåll

Sista posten på "Sub Umbra arkiv" (mest för formens skull)

Det inlägg du ville läsa finns förmodligen strax nedanför, eller någonstans nedanför

Vad rör sig inom en "PussyRiot - pappa" ?

Andrej Tolokonnikov, som är far till den hungerstrejkande Nadezchda, skriver på sin blogg, som publiceras över Radio Echo , om dottern och hennes situation: 

   Han tar med en del  fragment av brev och anteckningar som hans dotter har skrivit, på  bloggen. 
Redogör också för en del telefonsamtal som har hållits.
 Tidigare - innan hungerstrejken - samtalade de varje lördag i 15 minuter.
 Hon håller på att skriva en bok, får vi veta.
 I den skriver hon om hur hela ide´n till "Pussy Riot" uppstod. 

  Inte utan betydelse var  24 September 2011, när "rockaden" skedde, då dåvarande president Medvedev meddelade att Putin skulle bli president efter honom.
  Nadezchda jämför Pussy Riot med "flickorna från Avignon", ett enligt henne banbrytande konstverk av Pablo Picasso, och skriver dessutom: "...Vi bygger våra liv som TECKEN. Som geometriska figurer, med abstraktionens precision. Genom att minimalisera det mänskliga och köttsliga är vi asketer. Figurer i masker, utan ansikte, lakoniska.

   Prototypen för  renhet och lakonism är Jesus Kristus. Vi lär oss minimalism hos Kristus"
 -

   En "PussyRiot - pappa" kan ha ett och annat att fundera på. Pappa Andrej reflekterar förstås en hel del omkring den allmänna situationen i Ryssland.

"Men Rysslands öde är inte avhängigt av hur Mordvinien-problemet (där dottern sitter fängslad) löses, nej, det är inte så drastiskt, men det kommer att visa på vad som väntar oss den närmaste framtiden. Och hur kommer Olympiska spelen att bli - som den kalla betong-olympiaden 1980? Och vad väntar oss de närmaste 11 åren som återstår innan vi har kommit till slutet på en fyrfaldig 'period' av Putin-styre."


 Något om Nadezchda Tolokonnikovas pågående (nu avbruten  2013 10 01 Obs !) hungerstrejk i 

MyNewsdeskSvD, Hbl,  Sveriges Radio, Aftonbladet ,Svt,  Svt, HD  

Varför hungerstrejkar(-de)  hon? Bla. för att en fängelse-chef har hotat henne till livet, enligt Radio Echo Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s