Fortsätt till huvudinnehåll

Maranata - per definition

Det nytestamentliga ordet "maranata" har använts flitigt under sommarveckorna, och faktiskt, under åtminstone ett par års tid, av ett antal politiska bloggare, som därmed hackat sina egna såväl som motståndarblockets parti-ledare, ja både sig själva och varandra, i bitar.

  Efter att närmare ha studerat något dussintal av dessa bloggposter så finner jag att "maranata" i detta nya politiska språkbruk betyder att t.ex. ha lämnat verklighetens plan, bli "euforisk", att rabbla och babbla, d.v.s. "tala tungomål".

 Ja, att tala tungomål offentligt är onekligen tveksamt, om det inte följs av uttydning - 1 Korintierbrevet 14:28

 Så förekommer alltså sådana uttryck som  "maranata-sossarna" , som "Tok-moderaten" klämde till med efter ledarskiftet Juholt - Löfve´n. På bloggen "Martin Mobergs betraktelser" ägnade sig bloggredaktören åt att fundera på vilket politiskt parti som var mest sektartat - "Hare Krishnamoderaterna" eller "Maranata-sossarna"? Så småningom söker bloggaren Johan Westerholm med sin blogg "Mitt i steget" etablera begrepp om vissa  moderater som en kategori där det rådde "maranata-stämning" och hördes "maranata-tillrop", m.fl, o.s.v, o.s.v.


Nej, vad för slags "maranata"då ?

  Det är klart att detta nya politiska språkbruk först och främst och huvudsakligen används av politiska krafter för att klandra en och annan politisk målgrupp. Men samtidigt: -  befäster man inte därmed indirekt nedsättande föreställningar om en viss grupp troende kristna, som kallas för "maranata"?

Och det är t.ex. vi.
Och det får vi kanske bita i.


 -
    Men vad Nya Testamentet och den urkristna församlingen menar med MARANATA tycker jag nog har fångats upp ganska väl av den som ställt samman en FAQ på Maranataförsamlingens, i Stockholm, webplats:

"Vad betyder ordet Maranata?

Svar: Maranata är arameiska (det språk som Jesus talade), sammansatt av orden 'marana' och 'ta' och betyder 'Du vår Herre kom!', 'Herren kommer!' eller 'Herren har kommit!'. Det är alltså en bön, uppmuntran och bekännelse.
Aposteln Paulus säger i sitt första brev till församlingen i Korint att 'Om någon inte har Herren kär, så vare han förbannad. Marana ta' (1 Kor 16:22)
Ordet Maranata handlar om hoppet, och var en hälsning bland den första tidens förföljda kristna
." 


   Det handlar också om en kallelse till nykter besinning, och bön - 1 Petr. 1:13 och 4:7    Det handlar om det kristna hoppet.

 - -
 - Välkomna att besöka Maranataförsamlingens bokförlags - BMC:s - monter under bokmässan i Göteborg 26 - 29 September, om du råkar vara där ! Monter D04:09. 

 Några foton - här


   

My Newsdesk, SvD, SvD,  GP

Bloggat:Bernos bloggBjörne Erixon, Aletheia,  "Martin Mobergs.." ...

 
Läs även andra bloggares åsikter om

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h