Fortsätt till huvudinnehåll

Se upp med ryska statens "sonderkommando" på webben !

English: Newsrom of the Russian news agency RI...
English: Newsrom of the Russian news agency RIA Novosti in Moscow. Deutsch: Newsroom der russischen Nachrichtenagentur RIA Novosti in Moskau. (Photo credit: Wikipedia)
Nyhetsbyrån "RIA Novosti" inbjöd 200 "Live Journal"-bloggare från 50 län i hela Ryska Federationen till ett endags-forum i Moskva den 29/10. De som deltog blev automatiskt medlemmar av en sluten "Bloggar-klubb" och fick särskilt tillträde till nyhetsbyråns tjänster. 
  Frågor väcktes strax  i den ryska bloggosfären om detta forum inte bara var ett enskilt media-företags försök att marknadsföra sig, eller om den ryska staten låg bakom. Det framkom farhågor om att det hela kunde leda till att det bildades en grupp bloggare som ställde sig lojala med makten.
  Kommersant: "En del bloggare befarar att myndigheterna kan utnyttja dem för sina intressen. 'Det är fullt möjligt att denna slutna klubb blir en grupp för bloggare som bara är lojala mot myndigheterna, dessutom mot allt vad det vara må som chefen för Duma-kommitteén om informations-politik, Alexej Mitrofanov,  samlar i någon slags bloggar-råd" - sa bloggaren Rustem Adagamov till 'Kommersant'. Enligt honom är internet den enda ocencurerade plattformen som finns kvar, '..och makten vill mycket gärna lägga den under sig' - 'Eftersom det är svårt att kontrollera det globala nätet så är det sannolikt att man försöker att göra det på ett ideologiskt vis, genom att bilda någon slags sonderkommando' - förklarade han.  'Efter president - och parlaments-valen ser vi, att de politiska krafterna försöker att använda bloggarna i internet-samfundet för sina intressen. Man skulle vilja veta hur detta samfund själv kommer att reglera detta', - sade en bloggare från Krasnojarsk, Ilija Labunskij till 'Kommersant'. Han uteslöt inte att ett forum som det nu aktuella kan vara 'ett försök av staten att ta reda på vilka bloggare de kan utnyttja för sina intressen'.

  Vekställande direktören och ledaren för media-laboratoriet 'RIA Novosti' , Vasilij Gatov, berättade för 'Kommersant' att 'bloggarna - det är en ganska omfattande zon av det mediala fältet i vilket man finner diskussioner, om inte annat, och ibland utformande av ideér'."

   Moskovskij Komsomolets:"Deltagarna i forumet kände maktens hand  - - För att ge sammankomsten status hade sambands - och kommunikationsminister Nikolaj Nikiforov inbjudits. Att uppskatta effektiviteten hos ett sådant forum är svårt, men redan under loppet av dagen började det dyka upp kommentarer från dess deltagare. Den flesta bloggarna skrev att de inte var intresserade. Andra misstänkte att allt skedde för att det skulle upprättas kontakt mellan myndigheterna och oberoende användare av sociala media"

  Se upp för ryska statens politiska "sonderkommando" på nätet - ( eller kanske någon annan stat..!? )

   SR, SvD


Enhanced by Zemanta
Andra bloggar om:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h