Fortsätt till huvudinnehåll

Mystisk författare

   Kurban Said, som är författarpseudonymen för den som skrivit berättelsen om Ali från Azerbajdzjan och kvinnan från Georgien, har på ett provokativt vis skildrat några människoöden i Kaukasus för c:a ett hundra år sedan. Bakom en viss pessimism skymtar eventuellt ädla avsikter. I inledningen till den utgåva av boken , från 1973, som jag har kunnat låna på biblioteket, skriver John Wain så om den okände författaren: 
- - - 
     "De sparsamma uppgifter man har om honom är följande: Han for till Wien, som på den tiden måste ha varit en angenäm och civiliserad miljö där en fantasirik författare kunde hoppas på att få inandas frihetens luft. Där skrevs Ali och Nino - naturligtvis på tyska - och boken kom ut 1937. Vid det laget hade Centraleuropa emellertid hamnat i Hitlers och hans nazisters ödesdigra grepp. För en frihetsälskande människa, vilket författaren till denna bok uppenbarligen var, kunde nazismen knappast ha varit en uthärdligare livsform än den sovjetiska kommunismen. Han flydde igen, den här gången till Italien, som på den tiden inte kan ha varit så mycket bättre än det Österrike han lämnade. Och där dog han, var och under vilka omständigheter vet jag inte, och jag tror att det överhuvudtaget inte finns någon som vet det. 


  Intensiva forskningar skulle sannolikt leda till att man fick fram noggrannare uppgifter om Kurban Said. Men om inte någon skriver en bok om honom, ungefär enligt samma principer som The Quest for Corvo, kommer vi knappast att få veta något mer än de spridda fakta som jag här har givit." 


   Jag undrar om det är just det slaget av bok som HD:s korrespondent har hittat, när han i sin artikel "Jakten på Azerbajdzjan " skriver: "Författarnamnet Kurban Said är en pseudonym. 'Ali och Nino' publicerades först i Tyskland på tyska och det har aldrig fastslagits vem som skrivit den. Många har dock gjort anspråk på att vara författaren. Till exempel har det hävdats att den som skrivit boken skulle vara den azeriske nationalisten Josef Vezir. Problemet är förstås att romanens multietniska budskap helt går på tvärs med Vezirs nationalistiska vision. Det mest ambitiösa försöket att ta reda på författarens identitet har gjorts av den amerikanske journalisten Tom Reiss. I hans bok 'The Orientalist' hävdas att Kurban Said i själva verket var en Lev Nussimbaum. Nussimbaum växte upp i en judisk förmögen familj i Baku. När bolsjevikerna kom flydde han till Tyskland. Nussimbaums biografi är verkligen värd en egen artikel eller bok. Hans liv är som en blandning av Indiana Jones och Zelig. 
   Nussimbaum var en jude som konverterade till islam. När han bodde i Tyskland utgav han sig för att vara en muslimsk prins. Reiss ser honom som en del i en judisk orientalisk tradition, där man betonade ett gemensamt arv och en tidigare harmoni mellan judendom och islam. En särskild uppgift för dessa orientalister var att förklara Orienten för Väst" 


  Wain igen:"Boken ger oss möjlighet att under några timmar se livet med en muhammedans ögon" 


           Det verkar vara en bok i tiden. 
  DN , SR

Andra bloggar om: ,

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h