Fortsätt till huvudinnehåll

En Chaplin utan humor

 Historien med Pussy Riot har nog aldrig varit någon huvudvärk för Putin. Frågan är om Amnesty kommer att kunna göra den till det.  

Vem är egentligen mest utspökad - Pussy eller Patri...?
  Det är framför allt den ryska, ortodoxa kyrkan som har hamnat i ett riktigt blåsväder på grund av de fem flickor som tog sig in i "Frälsarens Katedral" i  Moskva den 21 februari och uppträdde som vanliga kyrkobesökare, ända tills att de kom fram till altartavlan. Då framförde de vad som har kallats en "punk-bön". Deras uppträdande föranledde ett resolut ingripande från kyrkans vakter, och de förhördes strax av polis, men släpptes, så att de kunde klippa ihop en video, och lägga ut på Youtube.


Tre kyrkobesökare som bevittnade "Pussy Riot's" kontroversiella framträdande i "Frälsarens katedral" - 
  De kallades dock till uppföljande samtal med polisen senare, och då, i början av mars, arresterades två av dem, och sattes i häkte, Uppretade ortodoxa hade anmält dem för "förargelseväckande betéende".


  Andra, om möjligt ännu mer uppretade personer, såväl ortodoxa som representanter för andra samfund och den ryska allmänheten, har demonstrerat mot deras arrestering, och ställt samman skrivelser, där de uppmanar kyrkan att visa barmhärtighet.

  Sedan dess har diskussionerna i media och på bloggar om Pussy Riot's aktion rört sig om ifall det  allmänt ska uppfattas som en social protest eller som ett förargelseväckande betéende. Och i de kyrkliga kretsarna - ända upp till patriarken - om detta ska vara ägnat åt tankar på barmhärtighet eller åt tankar på avskräckande exempel. Patriarken dröjde länge med sitt uttalande, men kom till slut fram till att det var att betrakta som helgerån.
   De kan dömas till sju års fängelse, enligt lagen. Men de kommer nu att sitta arresterade till den 24 april. För inte så länge sedan blev en tredje flicka  arresterad.

 Mycket på grund av denna fråga inbjöd galleristen Marat Gelman nyligen till ett  offentligt samtal mellan nonkorformistiska konstnärer och den ryska kyrkan -  representerad av prästen Vsevolod Chaplin -  för att diskutera just eventuella konflikter mellan kyrkan och den samtida konsten, enligt Nezavisimaja Gazeta.
Det spetsade till sig när konstkritikern Viktor Bondarenko sköt in att han inte tyckte att kyrkan skulle lägga sig i vad som tillhör det profana fältet:” Vi vill själva skriva våra regler där”, - sa han, och fick direkt mothugg av Chaplin:”Samhället tillhör inte er, ni kommer inte att kunna skriva regler utan oss”.
  Stämningen var inte den bästa när samtalet fördes in på “Pussy Riot” och en öppen skrivelse från missnöjda ortodoxa lästes upp. Chaplin tog strax avsked av publiken, reste sig och gick.  

-
   Rysk TV - från den 25/3 gör en tendentiös sammanfattning. Klippet försett med svenska textband, om än ofullständiga. 

 - Andra bloggar om: , , ,Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Mariupol - hela Ukrainas smärta"

  Jag har varit där tre gånger. I Mariupol. Men det var runt tjugo år sedan. Jag har ljusa minnen från de besöken... - (Nedan - utdrag från en artikel i Unian från igår - 15/3 . I artikeln talas inte om ryssar, utan om rasjister . Det låter som en blandning av det amerikanska sättet att säga "Ryssland" på - "Rasja" -  och "rasist" ..  ) I Ryssland, som är besatt av att vinna , vill man ofta påminna om den fasansfulla fascismen för åttio år sedan. Men nu utförs analoga brott genom de för närvarande största förbrytarna i världen - rasjisterna. De ödelägger Mariupol i Ukraina och jämnar det med marken, efter att förut ha övat sig i Groznij och Aleppo.   Mariupol gav inte upp 2014 och det ger inte upp nu. Från första dagen av den storskaliga invasionen har putinterroristerna inte upphört att försöka erövra staden, som utgör en av nyckelorterna för landvägskorridoren till Krim. Men det faktum att de lokala invånarna inte mötte “befriarna” med blommor och triko

Kiev och Paris

  Igår skrev publikationen Unian om ett möte mellan borgmästarna i Paris och Kiev, i själva Kiev. Kiev’s borgmästare Vitalij Klytjko mötte Paris’ borgmästare Anne Hidalgo, som besökte den ukrainska huvudstaden. Kiev undertecknade tillsammans med Frankrikes huvudstad en överenskommelse om vänskap och samarbete. Klytjko skrev om detta på sin Facebook-sida . "Frihet, jämlikhet.." Jag är glad att kunna hälsa delegationens deltagare och uttrycka min tacksamhet till Paris’ borgmästare Anne Hidalgo för hennes mod att genomföra ett besök i Ukrainas huvudstad under krigstid. Kiev är tacksam till Paris’ borgmästare för all den humanitära hjälp som visats, i själva Frankrike -  ukrainare har nödgats bli invandrare där - och vi är också tacksamma för hjälp till Ukraina och vår huvudstad”, sa Vitalij Klytjko under mötet. Kiev’s borgmästare påminde om att Paris’ stadshus den 22 Mars hade enhälligt röstat för att tillställa staden Kiev status som hedersmedborgare. Genom denna utmärkelse, s

KG Hammar drar blankt mot patriark Kirill

Nu prövas andarna. Flera kyrkoledare har vänt sig till den ryska kyrkans patriark, efter att Putin inledde invasionen av Ukraina i Februari. Så också ärkebiskop emeritus KG Hammar från Sverige. Hela hans brev till patriarken ligger framme på kristna, ryska hemsidor som t.ex.  " Basnitsa ": Ärkebiskop emeritus KG Hammar till patriark Kirill   Jag vänder mig direkt till ledaren för en av de största kyrkorna i världen: patriarken över Moskva och hela Rus - Kirill. Till er vänder man sig med orden “Ers helighet”. Men vad finns det för heligt i att förråda sin Herre, Jesus från Nasaret, som trädde upp mot det romerska imperiet, och som gav sitt liv för den tro han bekände ? Vad finns det för heligt i att göra vänskapen med maktens högsta representant viktigare än uppgiften att utforma Kristi efterföljelse för mer än 100 miljoner troende i Ryssland ? Hur kan man så underkasta sig makten ? Och sluta ögonen inför alla människor som har blivit dödade och stympade, inför miljoner som h